Babeczki Oreo

Babeczki Oreo to połączenie kakaowych muffinek, w których zatopione jest ciasteczko oraz kremu śmietankowego z dodatkiem pokruszonych ciasteczek. Babeczki są przepyszne i łączą w sobie wiele smaków. Babeczki są dosyć ciężkie, natomiast sam krem jest przepyszny, delikatny z pokruszonymi ciasteczkami. Cudowny deser dla osób, które przepadają za tymi ciastkami, ale także dla osób, które poszukują niestandardowych smaków i połączeń.

Muffinki kakaowe są z przepisu Nigelli Lawson i świetnie nadają się jako baza do cupcakes. Wilgotne, kakaowe o dosyć intensywnym smaku. Do muffinek na dno dodajemy ciasteczko oreo lub podobne i w ten sposób możemy zaskoczyć gości lub dzieci, które na pewno nie będą się spodziewały takiego dodatku. Ciasteczko i muffinka doskonale pasują i śmiało można je połączyć.

Krem jest na bazie kremówki oraz serka śmietankowego Philadephia. Jeśli nie dostaniesz go w swoim sklepie zastąp go innym gęstym serkiem śmietankowym, koniecznie zmielonym.

Krem jest słodki z dodatkiem zmielonych ciasteczek, które świetnie podkręcają smak.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na babeczki.

Zdjęcie - Babeczki Oreo - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

BABECZKI OREO

SKŁADNIKI NA BABECZKI

ILOŚĆ: około 15 sztuk

SKŁADNIKI NA BABECZKI CZEKOLADOWE:

  • 250 g mąki tortowej
  • 2 łyżki kakao
  • 250 ml mleka, temp. pokojowa
  • jajko
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 175 g cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1/2 szklanki oleju

SKŁADNIKI NA KREM:

  • 400 ml śmietanki kremówki
  • 250 g serka philadelphia lub innego śmietankowego
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 1/4 szklanki gorącej wody
  • 2 łyżki cukru pudru
  • ok. 100 g zmielonych ciastek oreo lub podobnych

DODATKOWO:

ok. 15 ciasteczek oreo lub podobnych

Mąkę przesiewamy razem z kakao, proszkiem oraz sodą. Następnie dodajemy do suchych składników cukier. Mleko mieszamy razem jajkiem, olejem, ekstraktem i wlewamy do suchych składników. Miksujemy na średnich obrotach miksera do połączenia składników. Foremki na muffinki wykładamy papilotkami lub używamy tak jak u mnie na zdjęciach sztywnych papilotek. Na dno każdej foremki wkładamy ciastko i napełniamy ciastem do 3/4 wysokości foremki. Pieczemy w temp. 200 C przez około 15-20 min. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu zostawiamy do wystudzenia i ścinamy lekko wierzch muffinek jeśli powstało wybrzuszenie.
Kremówkę razem z serkiem miksujemy, aż powstanie gęsta masa. Następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz rozpuszczoną w gorącej wodzie i ostudzoną żelatynę. Na koniec mieszamy z rozdrobnionymi dobrze ciasteczkami. Gotowy krem przekładamy do rękawa cukierniczego zakończonego tylką w kształcie gwiazdki. Wyciskamy tworząc na początku duże okręgi i raz po raz zmniejszając ku górze.

Zdjęcie - Babeczki Oreo - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Babeczki Oreo - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Babeczki Oreo - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Babeczki Oreo - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Ciasteczka z rodzynkami i białą czekoladą

Ciasteczka z rodzynkami i biał…

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Kakaowe muffiny z marshmallows

Kakaowe muffiny z marshmallows

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Kruche ciasteczka z czekoladą

Kruche ciasteczka z czekoladą

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie

Gofry czekoladowe na maślance

Gofry czekoladowe na maślance

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Czekoladowe muffinki

Czekoladowe muffinki

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Ciasteczka kakaowe Amerykanki

Ciasteczka kakaowe Amerykanki

Rusty fork Rusty fork
Rusty fork