Babeczki na mleku kokosowym
Mleko kokosowe przygotowałam sama (przepis- >>>KLIK<<<). Wyjeżdżałam na weekend, nie zdążyłam wypić całego, więc wykorzystałam go do babeczek.
Mleko w babeczkach właściwie nie jest wyczuwalne, wobec czego powinny zasmakować nawet tym, którzy za kokosem nie przepadają. A jest to całkiem fajny zamiennik dla zwykłego mleka krowiego. Kokosowego smaku możemy im nadać dodając np. wiórki kokosowe. Tak też zrobiłam i były bardzo delikatne, mięciutkie i z lekką nutą kokosu. Jako przekąska w pracy - sprawdziły się naprawdę nieźle :)
Co potrzebujemy: (około 25 babeczek)
1. Łączymy wszystkie suche składniki, a następnie dolewamy olej i mleko. Składniki mieszamy łyżką. Ciasto powinno być gęste.
Do foremek nakładamy ciasto (ja zawsze daję mniej więcej do połowy foremki).
2. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut. Powinny się ładnie zrumienić. Możemy też sprawdzić drewnianym patyczkiem (jeśli nie jest obklejony ciastem - wyjmujemy z piekarnika).
Opcjonalnie posypujemy cukrem pudrem lub wybraną polewą.
SMACZNEGO :)
Co potrzebujemy: (około 25 babeczek)
- 1,5 szklanki mąki
- 0,5 szklanki wiórków kokosowych
- 1 szklanka mleka kokosowego
- 0,5 szklanki cukru
- 1/4 szklanki oleju
- 1 jajko
- 3 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
1. Łączymy wszystkie suche składniki, a następnie dolewamy olej i mleko. Składniki mieszamy łyżką. Ciasto powinno być gęste.
Do foremek nakładamy ciasto (ja zawsze daję mniej więcej do połowy foremki).
2. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut. Powinny się ładnie zrumienić. Możemy też sprawdzić drewnianym patyczkiem (jeśli nie jest obklejony ciastem - wyjmujemy z piekarnika).
Opcjonalnie posypujemy cukrem pudrem lub wybraną polewą.
SMACZNEGO :)