Babeczki marmurkowe

Babeczki marmurkowe to mini wersje babki łaciatej. Maślane, wilgotne z pysznym ciastem w dwóch smakach. Przepis na nadchodzące święta wielkanocne.

Babeczki wykonasz błyskawicznie i nie sprawiają żadnych trudności. Do ich wypieku użyłam foremki silikonowej, dzięki czemu nie musiałam jej natłuszczać i oprószać bułką tartą. Po upieczeniu i przestudzeniu ładnie odchodzą od formy i trzymają kształt.

Babeczki marmurkowe będą doskonałym pomysłem do koszyczka na święconkę lub po prostu jako deser w wersji mini. Pięknie prezentują się, dzięki połączeniu dwóch kolorów ciasta.

Babeczki nie są bardzo puszyste i leciutkie. Ciasto jest maślane, wilgotne i jedne z tych cięższych. Natomiast nie jest ceglaste i w niczym nie przypomina brownie.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na babeczki.

Zdjęcie - Babeczki marmurkowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

BABECZKI MARMURKOWE

SKŁADNIKI NA CIASTO:

ILOŚĆ: ok. 10-12 babeczek

  • 115 g masła lub margaryny, temp. pokojowa
  • 150 g cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji
  • 2 jajka, duże
  • 2/3 szklanki śmietanki kremówki 30%
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 90 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżeczki kakao
  • szczypta soli

Czekoladę roztapiamy nad kąpielą wodną lub w rondelku na małym ogniu. Zestawiamy do wystudzenia.
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem.
Miękkie masło przez chwilę miksujemy, następnie wsypujemy cukier i miksujemy na tzw. puch przez około 4-5 minut. Dodajemy po jednym jajku i miksujemy tylko do połączenia. Następnie wlewamy kremówkę, sok z cytryny, sól oraz wanilię i mieszamy. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i w kilku porcjach dodajemy suche składniki tylko do połączenia. Nie miksujemy za długo, aby ciasto nie było ciężkie. Gotowe dzielimy na dwie części z czego jedna ma być większa. Do mniejszej części dodajemy czekoladę oraz przesiane kakao i miksujemy.
Do małych foremek na babeczki wkładamy po łyżeczce czubatej jasnego ciasta i ciemnego, powtarzamy czynność, aż do zapełnienia foremki do 2/3 objętości. Pieczemy w temp. 180 C przez około 20-25 min do zarumienienia wierzchu. Studzimy w formie i po około 15 minutach delikatnie wyjmujemy.

* użyłam foremki silikonowej na 6 szt. babeczek

Zdjęcie - Babeczki marmurkowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Babeczki marmurkowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Babeczki marmurkowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Babeczki marmurkowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Ciasteczka Renifery
2

Ciasteczka Renifery

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Kruche ciasteczka cytrynowe z marmoladą
2

Kruche ciasteczka cytrynowe z…

Beti Beti
kruche babeczki

Rodzina Rudolfów czyli świąteczne brownie
1

Rodzina Rudolfów czyli świątec…

Asik Asik
Moja kraina smaków

Miękkie pierniczki
1

Miękkie pierniczki

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Linzer Augen - świąteczne ciasteczka z Linzu
2

Linzer Augen - świąteczne cias…

food² food²
Food Square

Pierniczki świąteczne – miękkie i pyszne
1

Pierniczki świąteczne – miękki…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Przepisy z tych kategorii

Rodzina Rudolfów czyli świąteczne brownie
1

Rodzina Rudolfów czyli świątec…

Asik Asik
Moja kraina smaków

Piernikowe sernikobrownie

Piernikowe sernikobrownie

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Kompot z suszu
1

Kompot z suszu

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Ślimaczki z ciasta francuskiego z pieczarkami i mozzarellą
1

Ślimaczki z ciasta francuskieg…

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim

Karp po żydowsku z żurawiną i orzechami

Karp po żydowsku z żurawiną i…

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim

Lukrowane pierniczki z czekoladą
1

Lukrowane pierniczki z czekola…

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim