Babeczki marcepanowe
Urocze, słodkie babeczki z masą marcepanową zachwycą każdego nie tylko smakiem ale także wyglądem.
Babeczki marcepanowe upiekłam w kształcie kwiatków, dostępnych w foremkach silikonowych, jeśli tylko takie znajdziecie to koniecznie je przygotujcie.
Składniki na ciasto 12 szt.:
- 180 g masy marcepanowej
- 160 g drobnego cukru złotego lub białego
- 180 g miękkiego masła
- 5 jajek
- 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
- 125 g mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na dekorację:
- 120 g masy marcepanowej
- 80 g białej masy cukrowej
- cukrowe groszki
Wykonanie:
- Masę marcepanową porwać na małe kawałki i utrzeć z cukrem i masłem.
- Dodać po jednym jajku, ekstrakt waniliowy i ucierać do otrzymania jednolitej masy.
- Mąkę z proszkiem wymieszać, przesiać i dodać do utartej masy, krótko zmiksować do połączenia składników.
- Foremkę do babeczek spryskać olejem i nakładać ciasto do 3/4 wysokości foremek.
- Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 180 st. C, przez 20 minut lub do suchego patyczka.
- Następnie odstawić w formie do wystudzenia, po czym delikatnie wyłożyć z foremek
- Zimne babeczki marcepanowe udekorować masą marcepanową, którą należy rozwałkować cienko i wycinać płatki, następnie układać na wierzch babeczek.
- Z masy cukrowej formować cienkie wałeczki, które ułożyć na obwódkę płatków.
- Srodki babeczek wykończyć groszkami cukrowymi i małymi kuleczkami z masy marcepanowej.
Smacznego ?