Babeczki makowe z kajmakiem

Babeczki makowe z kajmakiem to mini wersje makowca. Są delikatne i wilgotne w środku, a w połączeniu z kajmakiem po prostu przepyszne.

Babeczki makowe przypominają nieco makowiec japoński, natomiast przepis jest nieco zmodyfikowany. Babeczki są niezwykle smaczne, aromatyczne z dużą ilością maki. Dodatek jabłka sprawia, że są wilgotne nawet kilka dni.

Wierzch posmarowałam kajmakiem, dzięki temu zyskują na smaki i są słodziutkie.

Babeczki makowe z kajmakiem będą doskonałym pomysłem na święta Bożego Narodzenia.

TUTAJ znajdziesz moje inne przepisy z makiem.

"SŁODKIE ŚWIĘTA - 40 PRZEPISÓW NA CIASTA"

PREMIERA E-BOOKA JUŻ ZA:

PIERWSZY TYDZIEŃ PROMOCYJNA CENA 35 ZŁ 49 ZŁ

BABECZKI MAKOWE Z KAJMAKIEM

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: ok. 10-12 babeczek

CIASTO MAKOWE

  • 2 szklanki suchego maku w ziarenkach albo zmielonego
  • 1/2 szklanki cukru np. brązowego
  • 1 łyżka miodu
  • 1/2 szklanki zmielonych migdałów
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
  • 2 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy
  • 30 g roztopionego masła
  • 1 jajko o temperaturze pokojowej
  • 1 małe jabłko
  • szczypta soli

DODATKOWO

  • 1 puszka kajmaku (ok. 400 g)

PRZYGOTOWANIE:

1 szklanka = 250 ml

Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Mak zalewamy wrzątkiem nieco ponad jego powierzchnię i zostawiamy na ok. godzinę. Po namoczeniu odsączamy go z nadmiaru wody, np. przez ściereczkę, i mielimy dwukrotnie w maszynce z drobnym sitkiem (jeśli używasz maku już zmielonego, wystarczy go jedynie zalać wrzącą wodą i odsączyć). Następnie dodajemy cukier, miód, zmielone migdały, przesiany proszek do pieczenia, wiórki kokosowe, ekstrakt migdałowy, skórkę otartą z pomarańczy, roztopione masło oraz żółtko. Jabłko obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Mieszamy z masą makową. Białka miksujemy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy do masy i delikatnie łączymy łyżką lub szpatułką.Masą napełniamy papilotki do 3/4 wysokości i pieczemy w temperaturze 175°C przez ok. 25-30 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu zostawiamy do wystudzenia. Kajmak podgrzewamy i smarujemy wierzch babeczek. Dekorujemy ziarnami maku i zmielonymi migdałami.

Zdjęcie - Babeczki makowe z kajmakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Babeczki makowe z kajmakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy