Już bardzo dawno nie robiłam żadnych babeczek, i powiem szczerze, że bardzo za nimi zatęskniłam :) To przecież taka fajna, minimalna forma czegoś maksymalnie smacznego. Dzisiaj zaproponuję przepis na babeczki "Kopiec kreta". Jest to propozycja podania, wielu z Was dobrze znanego ciasta, w miniaturowej postaci. Jedna taka babeczka - to idealna porcja na małe co nie co do kawki. Z podanych składników wychodzi około 7-8 sztuk.
Składniki na ciasto:
- 1 szklanka mąki tortowej
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mleka
- 1/4 szklanki maślanki
- 2 łyżki kakao
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
Składniki na krem:
- 250 g śmietany kremówki 30%
- 1 łyżeczka żelatyny
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 3 łyżki gorącej wody
Dodatkowo:
- 1 banan
- kilka kropel soku z cytryny
Mąkę przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao. Dodajemy cukier i sól. Delikatnie mieszamy razem wszystkie nasze suche składniki.
W oddzielnej misce mieszamy jajko razem z mlekiem oraz maślanką.
Następnie mokre składniki dodać do suchych i chwilę mieszać razem, do momentu uzyskana jednolitej masy (fot.1).
Formę na muffinki wyłożyć papilotkami, (najlepiej, aby nie były o karbowanej strukturze) lub posmarować lekko masłem i oprószyć kaszą manną lub mąką.
Przygotowanym wcześniej ciastem wypełnić papilotki do 1/2 ich wysokości lub troszkę ponad (fot.2). Całość włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C na około 25 minut, do momentu tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego wystudzenia. Wierzch babeczek lekko ściąć, tak aby go wyrównać. Następnie za pomocą łyżeczki wydrążyć środek każdej babeczki (fot.3). Ciasto, które nam pozostało z wydrążenia rozdrobnić rękoma lub za pomocą malaksera.
Banana pokroić w niewielką kostkę i skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniał. Żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach gorącej wody i wystudzić. Śmietankę 30% ubić na sztywną masę, a pod koniec ubijania dodać przesiany cukier puder, cukier waniliowy oraz rozpuszczoną żelatynę.
Do każdej babeczki włożyć najpierw pokrojone banany ( 1/2 wysokości lub mniej ) (fot.4) a następnie ubitą śmietanę tworząc z niej lekką górkę (fot.5). Wierzch oprószyć pokruszonym ciastem (fot.6), które należy lekko docisnąć, aby uformować kopczyk.
Babeczki wstawić do lodówki i schłodzić przez około 1-2 godziny.
Źródło:
ilovebake.pl
drukuj przepis