Babeczki kakaowe z truskawkami
Uwielbiam miesiące obfitujące w czerwone owoce i ich słodki zapach unoszący się w powietrzu nad straganami. Kiedy jednak wreszcie nastają ciepłe dni, mimo masy wolnego czasu, okazuje się, że nie mam kiedy wykorzystać tych pyszności. Dlatego też z dzisiejszego wypieku jestem bardzo zadowolona, pierwszy truskawkowy wypiek w tym roku wyszedł wspaniale. Jeżeli macie odrobinę truskawek, niezbyt wiele czasu i ochotę na coś słodkiego, koniecznie upieczcie babeczki z truskawkami.
Składniki (6szt.): 90g mąki pszennej, 20g ciemnego kakao, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 50g cukru, 90ml oleju, 75ml mleka, 2 jajka, ok. 100g truskawek
Zaczynamy od przesiania mąki i kakao do miski, dodajemy proszek do pieczenia i całość mieszamy. Do innego naczynia wbijamy jajka i ubijamy je z cukrem. Do masy jajecznej dodajemy olej oraz mleko i ubijamy jeszcze przez chwilę. Następnie masę wlewamy do suchych składników i wszystko razem mieszamy. Na koniec wrzucamy do ciasta połowę bardzo drobno pokrojonych truskawek (drugą zostawiamy do posypania wierchu babeczek). Masę przekładamy do formy z papilotkami, na wierzchu każdej muffiny umieszczamy odrobinę truskawek.
Babeczki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180st C przez ok. 25 minut.