Babeczki jak prezenty
Dekoracja tych babeczek to rodzaj zajęcia na długie, zimowe wieczory. Przygotowanie ciasta nie jest specjalnie pracochłonne, cała zabawa zaczyna się przy dekoracji lukrem plastycznym. Pod grubą warstwą lukru kryje się pyszne waniliowe ciasto i duża ilość kremu. Jak łatwo się domyślić moje dzieci za tym rodzajem babeczek przepadają. Przepis na ciasto to wariacja przepisu na murzynka z którego korzystałam już przy przepisie na Kakaowe babeczki dekorowane lukrem plastycznym z tym, że pominęłam kakao. Bardzo lubię to ciasto nie tylko ze względu na prostotę wykonania, ale dlatego też że świetnie się komponuje z lukrem plastycznym. Często biszkopt jest zbyt delikatny dla tego rodzaju dekoracji, zwłaszcza że lukier, aby ładnie się prezentował i zachował kształt, nie może być rozwałkowany zbyt cienko. Składniki na balszkę ciasta o wymiarach 33 na 23 cm :
Kiedy ciasto będzie już całkowicie zimne pokrój je na kwadraty około 5 na 5 cm. Nie należy przejmować się wielkością, prezenty przecież mają różną wielkość prawda ? Można również upiec ciasto w formie na kwadratowe muffiny. wtedy na pewno będą idealnie równe. Niestety nie jestem w stanie powiedzieć ile mniej więcej kwadracików uzyskałam z tej ilości ciasta, ponieważ moja rodzinka co chwila podjadała mi to ciasto, w efekcie mam tylko 12 prezencików.
Każdy kawałek ciasta przekrój na pół, nałóż do środka kremu, zamknij jak kanapkę. Następnie cieniutką warstwą kremu otocz ciasto z zewnątrz, aby lukier plastyczny miał do czego się przykleić. Uczciwie się przyznam, że użyłam gotowych kremów marki Betty Crocer, do środka dałam czekoladowy a z zewnątrz waniliowy. Można oczywiście zrobić krem maślany np. według tego przepisu . Taka uwaga krem nie może być zbyt wilgotny, ponieważ lukier popęka. Lukru plastycznego również użyłam gotowego firmy Dr Oetker zabarwiając go barwnikami spożywczymi w żelu. Aby lukier nie kleił się w czasie wałkowania powierzchnię stołu oraz wałek należy delikatnie oprószyć cukrem pudrem. Kiedy już skończyłam zabawę z lukrem delikatnie, za pomocą pędzelka, nawilżyłam lukier i obsypałam kolorowym cukrem. Dobrej zabawy :)
Wydrukuj przepis
- 380g margaryny
- 530g cukru
- 6 łyżek mleka
- 6 jajek (osobno żółtka i białka)
- 380g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżka cukru waniliowego
Kiedy ciasto będzie już całkowicie zimne pokrój je na kwadraty około 5 na 5 cm. Nie należy przejmować się wielkością, prezenty przecież mają różną wielkość prawda ? Można również upiec ciasto w formie na kwadratowe muffiny. wtedy na pewno będą idealnie równe. Niestety nie jestem w stanie powiedzieć ile mniej więcej kwadracików uzyskałam z tej ilości ciasta, ponieważ moja rodzinka co chwila podjadała mi to ciasto, w efekcie mam tylko 12 prezencików.
Każdy kawałek ciasta przekrój na pół, nałóż do środka kremu, zamknij jak kanapkę. Następnie cieniutką warstwą kremu otocz ciasto z zewnątrz, aby lukier plastyczny miał do czego się przykleić. Uczciwie się przyznam, że użyłam gotowych kremów marki Betty Crocer, do środka dałam czekoladowy a z zewnątrz waniliowy. Można oczywiście zrobić krem maślany np. według tego przepisu . Taka uwaga krem nie może być zbyt wilgotny, ponieważ lukier popęka. Lukru plastycznego również użyłam gotowego firmy Dr Oetker zabarwiając go barwnikami spożywczymi w żelu. Aby lukier nie kleił się w czasie wałkowania powierzchnię stołu oraz wałek należy delikatnie oprószyć cukrem pudrem. Kiedy już skończyłam zabawę z lukrem delikatnie, za pomocą pędzelka, nawilżyłam lukier i obsypałam kolorowym cukrem. Dobrej zabawy :)
Wydrukuj przepis