Babeczki jagodowe

Babeczki jagodowe

Tajemnicą owocowego smaku tych babeczek są swieże jagody, w połączeniu z waniliowym jogurtem babeczki są delikatne, miękkie i niezwykle smaczne. Więc najlepiej je przygotować w sezonie wówczas smakują najlepiej.

Podane na ciepło ze szklanką mleka lub na deser do kawy zawsze smakują wyśmienicie.

Zdjęcie - Babeczki jagodowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na 12 szt.:

  • 225 g mąki pszennej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki sody spożywczej
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego w proszku
  • 115 drobnego cukru
  • 2 jaja
  • 125 g miękkiego masła
  • 160 ml jogurtu waniliowego
  • 3/4 szklanki świeżych jagód lub borówek
  • cukier puder do posypania

Zdjęcie - Babeczki jagodowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wykonanie:

  1. Wymieszać składniki suche, czyli: mąkę, sól, sodę, ziele angielskie i cukier.
  2. Masło utrzeć na puszystą masę dodać po jednym jajku i jogurt, wszystko zmiksować.
  3. Do zmiksowanej masy dodać suche składniki i 1/2 szklanki jagód.
  4. Wymieszać dokładnie do połączenia się składników.
  5. Formę do muffinek wyłożyć papierowymi papilotkami, każdą spryskać olejem.
  6. Nakładać ciasto do 3/4 wysokości.
  7. Pozostałe jagody dodać na wierzch każdej muffinki, lekko wciskając.
  8. Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 190 st. C, przez 20 minut lub do suchego patyczka.
  9. Ciepłe babeczki jagodowe posypać cukrem pudrem.

Smacznego ?

Zdjęcie - Babeczki jagodowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów