Babeczki jagodowe
Tajemnicą owocowego smaku tych babeczek są swieże jagody, w połączeniu z waniliowym jogurtem babeczki są delikatne, miękkie i niezwykle smaczne. Więc najlepiej je przygotować w sezonie wówczas smakują najlepiej.
Podane na ciepło ze szklanką mleka lub na deser do kawy zawsze smakują wyśmienicie.
Składniki na 12 szt.:
- 225 g mąki pszennej
- 1/4 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki sody spożywczej
- 1 łyżeczka ziela angielskiego w proszku
- 115 drobnego cukru
- 2 jaja
- 125 g miękkiego masła
- 160 ml jogurtu waniliowego
- 3/4 szklanki świeżych jagód lub borówek
- cukier puder do posypania
Wykonanie:
- Wymieszać składniki suche, czyli: mąkę, sól, sodę, ziele angielskie i cukier.
- Masło utrzeć na puszystą masę dodać po jednym jajku i jogurt, wszystko zmiksować.
- Do zmiksowanej masy dodać suche składniki i 1/2 szklanki jagód.
- Wymieszać dokładnie do połączenia się składników.
- Formę do muffinek wyłożyć papierowymi papilotkami, każdą spryskać olejem.
- Nakładać ciasto do 3/4 wysokości.
- Pozostałe jagody dodać na wierzch każdej muffinki, lekko wciskając.
- Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 190 st. C, przez 20 minut lub do suchego patyczka.
- Ciepłe babeczki jagodowe posypać cukrem pudrem.
Smacznego ?