Babeczki German turtle cupcake’s
Lubicie babeczki? Takie ciekawie nadziane i udekorowane pysznymi kremami? German turtle cupcake to babeczki nadziane kokosem i udekorowane serowo kakaowym frostingiem.
Połową sukcesu jest dobry przepis na samą babeczkę, bo z kremami można kombinować do woli.
Cupcake to babeczka z kremem, a skoro z kremem to byłoby dobrze, gdyby babeczka bazowa nie wyrastała z górką na środku. Dlatego przepisy na bazę do cupcake’ów różnią się od przepisów na muffinki.
Poniżej znajdziecie rewelacyjny przepis na czekoladową babeczkę.
Babeczki są przepyszne, takie puszyste i czekoladowe. Uwielbiam je tak bardzo, że często zajadamy się nimi pomijając „dekorację”. Warto zapisać sobie ten przepis bo śmiało posłuży jako bazowy przepis na cupcake’i.
German turtle cupcakes Składniki
- Czekoladowe cupcakes:
- • 120 g mąki pszennej
- • 120 g cukru pudru
- • 1 łyżka kakao
- • 50 g gorzkiej czekolady
- • 50 g masła
- • 120 ml mleka
- • 1 jajko
- • 1 czubata łyżeczka proszku dopieczenia
- Serowo kakaowy frosting:
- • 300 g serka śmietankowego np Alemette
- • 2 łyżki cukru pudru
- • 2 łyżki kakao
- • 150 ml śmietanki 30%
- Kokosowe nadzienie:
- • 100 g białej czekolady
- • 2 łyżki śmietanki 30%
- • 6 łyżek wiórków kokosowych
- • 2 łyżki śmietanki 30%
Mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia i kakao umieść w misce. W rondlu rozpuść czekoladę i masło. Następnie do ciepłej masy dodaj mleko i jajko. Delikatnie wymieszaj.
Połącz suche składniki z mokrymi i miksuj na wolnych obrotach do połączenia składników na gładką masę. Przełóż ciasto do formy na babeczki wyłożonej papilotkami i piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 20-25 min.
Przygotuj kokosowe nadzienie. Rozpuść w rondlu czekoladę ze śmietanką. Dodaj wiórki kokosowe i wymieszaj. Odstaw do wystygnięcia.
Przygotuj serowo kakaowy frosting. Dodaj wszystkie skadniki do wysokiego naczynia i ubij.
Kokosowe nadzienie wykładamy na środek czekoladowych cupcake’ów. Następnie kakaowo serowy frosting nakładamy do rękawu cukierniczego i dekorujemy babeczki. Wierzch posypujemy startą czekoladą.