Babeczki figowe

Proste i szybkie w wykonaniu babeczki dla wielbicieli fig.

Idealne na leniwe popołudnia - bo, najlepiej smakują podgryzane niespiesznie w towarzystwie kawałka orzecha włoskiego i szklanki zimnego mleka.

Zdjęcie - Babeczki  figowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Babeczki figowe

Składniki:

  • 220 g mąki
  • 90 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 ml mleka
  • 100 ml oleju
  • 2 jajka
  • 5 - 6 świeżych fig pokrojonych w kostkę
  • 100 g posiekanej białej czekolady
  • orzechy włoskie i figi do dekoracji

Suche składniki wymieszać w jednej misce, a mokre w drugiej. Następnie krótko zmiksować je razem. Jeśli chcecie, aby smak fig był bardziej wyczuwalny, dołóżcie je na samym końcu, a ciasto wymieszajcie drewnianą łyżką.

Masę przełożyć do dwunastu foremek na muffiny wyłożonych uprzednio papierowymi papilotkami i piec ok. 25 min. w temp. 180 st.C. Studzić na kratce kuchennej, przed podaniem udekorować figami i połówkami orzechów włoskich.

Smacznego:)

Przepisy z tych kategorii

Muffinki z czarną porzeczką

Muffinki z czarną porzeczką

Smaczny dom Smaczny dom
Paszczak gotuje

Owsiane ciasteczka z jeżynami

Owsiane ciasteczka z jeżynami

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Ciasteczka kokosowo-owsiane z jagodami goji

Ciasteczka kokosowo-owsiane z…

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Pszenno - kukurydziane muffiny z suszoną żurawiną

Pszenno - kukurydziane muffiny…

Aleglodomorek Aleglodomorek
Aleglodomorek

Przepis na kruche ciasteczka z rodzynkami
7

Przepis na kruche ciasteczka z…

ugotujmyto.pl ugotujmyto.pl
Ugotujmy To...

Błyskawiczne babeczki z jagodami
4

Błyskawiczne babeczki z jagoda…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty