Babeczki figowe
Proste i szybkie w wykonaniu babeczki dla wielbicieli fig.
Idealne na leniwe popołudnia - bo, najlepiej smakują podgryzane niespiesznie w towarzystwie kawałka orzecha włoskiego i szklanki zimnego mleka.
Babeczki figowe
Składniki:
- 220 g mąki
- 90 g cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 ml mleka
- 100 ml oleju
- 2 jajka
- 5 - 6 świeżych fig pokrojonych w kostkę
- 100 g posiekanej białej czekolady
- orzechy włoskie i figi do dekoracji
Suche składniki wymieszać w jednej misce, a mokre w drugiej. Następnie krótko zmiksować je razem. Jeśli chcecie, aby smak fig był bardziej wyczuwalny, dołóżcie je na samym końcu, a ciasto wymieszajcie drewnianą łyżką.
Masę przełożyć do dwunastu foremek na muffiny wyłożonych uprzednio papierowymi papilotkami i piec ok. 25 min. w temp. 180 st.C. Studzić na kratce kuchennej, przed podaniem udekorować figami i połówkami orzechów włoskich.
Smacznego:)