Babeczki Ferrero Rocher
Dzisiaj chce was namówić na 12 sztuk obłędnych babeczek czekoladowo – orzechowych Ferrero Rocher. Babeczki są mięciutkie, pokryte sporą ilością kremu na bazie masła, który dzięki dodatkowi śmietany kremówki jest zaskakująco lekki i puszysty - a dodatkowo kryją w sobie niespodziankę w postaci kuleczki Ferrero Rocher. Cóż więcej chcieć od małego, słodkiego co nieco? :)
Składniki na babeczki:
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 łyżki kakao
- 1 jajko
- ½ szklanki oleju
- 1 szklanka mleka
- 12 czekoladek Ferrero Rocher
Krem z nutellą:
- 200 g miękkiego masła
- 250 g cukru pudru
- 200 ml śmietany kremówki 30% (w temperaturze pokojowej!)
- 100 g kremu orzechowego Nutella (w temperaturze pokojowej!)
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Dodatkowo:
- kilka czekoladek Ferrero Rocher (drobno posiekanych - do dekoracji)
W międzyczasie można przygotować krem.Masło ubijać mikserem przez kilka minut na białą, puszystą masę. Dodać cukier puder, ubijać przez kolejne kilka minut. Do masy wlewać partiami kremówkę, ważne żeby nie byłą zimna, ponieważ masa może się wtedy zwarzyć! Śmietankę można lekko podgrzać w rondelku, żeby była letnia (ale nie za ciepła). Pod koniec ubijania dodać krem Nutella i ekstrakt waniliowy. Dokładnie połączyć składniki.
Wystudzone babeczki udekorować kremem i posypać drobno posiekanymi czekoladkami Ferrero Rocher. Ja dodatkowo na wierzchu umieściłam jeszcze czekoladowe mini-ciasteczka gwiazdki.