Babeczki dyniowe
Żeby tradycji stało się zadość, to obowiązkowo na Halloween muszą być babeczki dyniowe.
Aromatyczne, pysznie wilgotne z mini latarenkami dyniowymi. I nie sposób im się oprzeć, smakują wyjątkowo i delikatnie w korzennych smakach.
Składniki na 12 szt.:
- 260 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki przyprawy korzennej
- 1/2 łyżeczki soli
- 200 g drobnego cukru
- 2 duże jaja
- 250 g puree z dyni
- 120 ml oleju roslinnego
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Składniki do dekoracji:
- 200 g serka mascarpone
- 125 g cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- kilka kropel naturalnego barwnika zielonego
- 12 szt. dekoracyjnych czekoladek dyniowych
- 12 świeżych listków mięty
Wykonanie:
- Wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, cukier, przyprawy i sól.
- Jajka, olej, puree z dyni i wanilię zmiksować i dodać do suchych składników.
- Wszystkie składniki dokładnie połączyć.
- Formę do muffin wyłożyć papilotkami pomarańczowymi lub białymi, natłuścić olejem.
- Ciasto przełożyć do 3/4 wysokości papilotek.
- Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 190 st. C przez 20 minut lub do suchego patyczka.
- Po upieczeniu wystudzić.
- Serek mascarpone utrzeć z przesianym cukrem pudrem, dodać wanilię i zielony barwnik.
- Krem przełożyć do szprycy lub rękawa i wyciskać na srodek każdej babeczki.
- Udekorować listkami mięty i czekoladowymi dynkami lub pomarańczowymi groszkami.
Smacznego ?