Babeczki dyniowe

Babeczki dyniowe

Sezon na dynię trwa już od pewnego czasu. Uwielbiam to warzywo, bo można z niego zrobić absolutnie wszystko od zup, kremów i “kotletów” po wypieki – bułeczki, chleb czy babeczki. U mnie dziś połączenie babeczek z bułeczkami – delikatne ciasto drożdżowe z puree z dyni w foremkach na babeczki. Babeczki dyniowe świetnie sprawdzi się jako szybka przekąska na drugie śniadanie, ale także baza na halloweenowe słodycze. Puree z dyni to po prostu podgrzana, zmiksowana dynia – jak prosto je przygotować, możecie zobaczyć w tym wpisie :) Warto zrobić na zapas, przyda się do zupy albo do ciasta dyniowego!

Zdjęcie - Babeczki dyniowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na babeczki:

1,5 szklanki mąki
0,5 szklanki cukru
0,5 szklanki mleka
0,5 szklanki puree z dyni
25 g drożdży
50 g masła
1 jajko

Babeczki dyniowe – jak to zrobić?

Najpierw przygotowujemy puree z dyni. Kroimy dynię na kawałki o grubości około 1-2 cm, rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni. Pieczemy około 15-20 min, dynia powinna być zupełnie miękka – można sprawdzić to patyczkiem. Na zdjęciach odkrawam skórkę z dyni – po czasie mogę Wam zdradzić, że nie warto ;) Znacznie mniej pracy będziecie mieć jeśli upieczecie dynię razem ze skórkami, a kiedy zrobi się miękka po prostu ściągnięcie miąższ łyżką :)

Zdjęcie - Babeczki dyniowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Babeczki dyniowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Babeczki dyniowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Babeczki dyniowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

W czasie kiedy dynia jest w piecu podgrzewamy mleko, rozpuszczamy w nim 2 łyżki cukru i drożdże. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Zdjęcie - Babeczki dyniowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Po upieczeniu dynię miksujemy lub rozgniatamy porządnie widelcem. Rozpuszczamy masło, dodajemy cukier, puree z dyni i dokładnie mieszamy. Jeśli masa nie jest zbyt gorąca dodajemy jajko i mieszamy.

Zdjęcie - Babeczki dyniowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Babeczki dyniowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Łączymy masę dyniową z wyrośniętymi drożdżami i mąką. Dokładnie mieszamy – masa powinna mieć konsystencję gęstego jogurtu.

Zdjęcie - Babeczki dyniowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Nakładamy po łyżce ciasta do foremek na babeczki (wyłożone papilotkami lub wysmarowane masłem i wysypane bułką tartą). Odstawiamy do wyrośnięcia.

Zdjęcie - Babeczki dyniowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przez około pół godziny ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wstawiamy blachę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy około 25 minut.

Zdjęcie - Babeczki dyniowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Babeczki dyniowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Babeczki dyniowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego!

Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :)

Kategorie przepisów