Babeczki dyniowe

Babeczki dyniowe

Niesamowicie pyszne babeczki dyniowe zagościły nie wiem już który raz w moim domu, o tej porze roku jak znalazł. Są takie delikatne i mięciutkie aż rozpływają się w ustach, a dzieci wprost je uwielbiają. Ale obowiązkowo musimy mieć pure zamrożone lub dynię w słoikach przygotowaną na słodko i ją odsączamy z soku na pieluszce czy gazie. Bardzo polecam ten przepis

Zdjęcie - BABECZKI DYNIOWE   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

200 g PURE DYNIOWEGO

125 g MARGARYNY

200 g DROBNEGO CUKRU

1 ŁYŻECZKA SODY

250 ml SOKU Z DYNI (ze słoika )LUB MLEKA

250 g MĄKI PSZENNEJ

3 ŁYŻKI KRUSZONKI (niekoniecznie)

 

Włączyć piekarnik na 180 C aby się nagrzał. Utrzeć margarynę z cukrem, dodawać powoli pure dyniowe cały czas ucierając. Mąkę wymieszać z sodą i dodawać powoli do reszty składników na przemian z sokiem z dyni lub mlekiem. Wysmarować tłuszczem blaszki i nałożyć ciasto (można posypać kruszonką) Piec w nagrzanym piekarniku ok 30 minut robiąc próbę wbijać patyczek do ciasta i wyjmując go po pięciu sekundach gdy będzie suchy to znaczy że babeczki się upiekły. Pozostawić je jeszcze chwilę w piekarniku a następnie wyjąć i studzić na kratce.

Smacznego

Zdjęcie - BABECZKI DYNIOWE   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - BABECZKI DYNIOWE   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wydrukuj przepis

Kategorie przepisów