Babeczki do koszyczka
Jak Państwu idą przygotowania do świąt Wielkanocnych ? ja właśnie upiekłam pyszne babeczki w sam raz do koszyczka aby poświęcić, moje babeczki składają się z produktów które zapewne każdy z nas posiada a najważniejszy w nich dodatek to kawa inka karmelowa, powiem wam że uwielbiam tą kawę za jej smak i aromat a zakupiłam ją dzięki mojej koleżance Marysi która mnie poczęstowała tą właśnie kawą gdy byłam u niej w odwiedzinach. Babeczki są bardzo proste w wykonaniu i zajmują niewiele czasu, po co mamy kupować babeczki do koszyczka kiedy możemy je przygotować samodzielnie prawda ?
składniki :- 4 małe jajka lub 2 duże,
- 1,5 szklanki mąki pszennej,
- 1 budyń śmietankowy 40 g,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 4 łyżki majonezu,
- 0,5 szklanki mleka 2 %,
- 0,5 szklanki oleju,
- 1 szklanka cukru,
- 1 łyżeczka aromatu cytrynowego,
- 3 łyżki z górką kawy inki karmelowej
- 5 łyżek z górką cukru pudru,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 2 łyżki gotowanej wody
Zanim zaczniemy przygotowywać ciasto na babeczki należy przyszykować wszystkie potrzebne nam składniki aby były o temperaturze pokojowej chociaż nie koniecznie. Po przygotowaniu już wszystkiego do miski wbić całe jajka i wsypać cukier ( można dodać mniej cukru na przykład 3/4 szklanki ), jajka z dodanym cukrem zmiksować na jednolitą pulchną masę, po zmiksowaniu jajek z cukrem wsypać mąkę, cały budyń oraz proszek do pieczenia a następnie wlać aromat cytrynowy lub kto jaki ma ochotę, mleko oraz olej i całość zmiksować zaczynając od wolnych obrotów do najwyższych aby składniki dodane połączyły się ze sobą. Po zmiksowaniu ciasta do salaterki przełożyć 15 łyżek ciasta i wsypać kawę inkę karmelową wymieszać za pomocą łyżki do połączenia się ciasta z kawą inką
Jak już mamy przygotowane oba ciasta wtedy przygotowujemy formę do babeczek i do niej włożyć papilotki papierowe lub gotowe foremki silikonowe których nie ma potrzeby natłuszczania i wtedy do takich foremek nakładać po 2 łyżki ciasta jasnego a na nie po 1 łyżeczce ciasta z kawą inką. przygotowane już wszystkie foremki a wyszło mi 20 sztuk włożyć do nagrzanego na 200 stopni piekarnika i piec 25 - 30 minut w zależności od piekarnika do tak zwanego suchego patyczka . Upieczone babeczki wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia, po ostygnięciu wyjąć je z foremek i ułożyć na talerzu ( bardzo ładnie wychodzą bez żadnych oporów )Ostygnięte babeczki można polukrować przygotowanym lukrem, gdy wykonamy już lukier mieszając wszystkie dodane składniki ze sobą wtedy do ręki brać babeczkę i górną część zanurzyć w lukrze ustawić na talerzu aby lukier zastygł lub jeśli Państwo by woleli to polewą czekoladową z białej lub ciemnej czekolady a nawet kremem własnoręcznie wykonanym lub kupnym kto jaki lubi. Babeczki są wilgotne i bardzo smaczne a to za sprawą dodanej kawy inki karmelowej
Gotowe babeczki udekorowane według swojego gustu zdecydowanie pięknie będą wyglądały w koszyczku Wielkanocnym lecz nie tylko mogą być na przykład na spotkanie z przyjaciółmi a także dla domowników do kawy lub herbaty. Jeżeli mamy nadmiar babeczek można się podzielić z rodziną aby mieli do koszyczka lub z sąsiadami 😉, babeczki z majonezem i pozostałymi składnikami jak najbardziej polecam jeżeli ktoś z Państwa chciałby jeszcze większą ilość wystarczy podwoić składniki