Babeczki cytrynowe

Babeczki cytrynowe

Zdjęcie - Babeczki cytrynowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Mój maż lubi zabierać domowe wypieki do pracy, a ja lubię mu je dawać. Niestety czasami nie chce mi się robić nic wymyślnego, czasami w ogóle nie chce mi się robić nic. Wtedy moim zbawieniem są takie przepisy jak ten, szybki, łatwy i o bardzo smacznym efekcie. Babeczki cytrynowe z tego przepisu poza tym, że są ekstremalnie proste w przygotowaniu są również smaczne, mięciutkie, wilgotne i idealnie wyważone jeśli chodzi o kwaśność i słodycz.
Babeczki cytrynowe (10-12 szt)*:

  • 1 szklanka mąki
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • ¾ szklanki cukru
  • 60 g masła, miękkiego
  • 2 jajka
  • 6 łyżek maślanki
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • skórka otarta z 2 cytryn


Mękę mieszam z proszkiem do pieczenia i solą. W dużej misce ucieram na białą i puszystą masę masło z cukrem. Dodaję jajka, dokładnie miksuję. Następnie do masy maślanej dodaję na przemian mąkę i maślankę. Na sam koniec wlewam sok z cytryny oraz wrzucam skórkę, dokładnie mieszam. Formy do muffinek wykładam papilotkami. Nakładam do nich ciasto, aż po brzegi papilotek. Piekę w 180 st ok 15-18 min. Upieczone babeczki studzę na kratce kuchennej.
Smacznego
* Przepis pochodzi stąd.

Kategorie przepisów