Babeczki bananowe z orzechami
Babeczki są jednym z najprostszych i najszybszych znanych mi wypieków. Zawsze ratują sytuację gdy znajomi wpadną z niezapowiedzianą wizytą lub najdzie nas ochota na coś słodkiego do porannej kawy, a szafki świecą pustkami. Z pomocą tego przepisu, w niecałe 30 minut wyczarujecie przepyszne muffinki w wersji bananowej z dodatkiem chrupiących orzechów, które zachwycą każdego łasucha.
Składniki
- 2 duże dojrzałe banany
- 1 jajko
- 100 g jogurtu naturalnego
- 150 ml mleka
- 100 ml oleju rzepakowego
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cukru z wanilią
- 2 szklanki mąki tortowej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 garście orzechów włoskich lub laskowych
Przygotowanie
Banany rozgniatamy widelcem (ma z nich powstać gładka masa). Dodajemy jajko, jogurt, mleko oraz olej i miksujemy. Następnie dodajemy cukier. Na koniec wrzucamy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą. Całość dokładnie miksujemy.
Formę na muffinki wypełniamy papilotkami. Możemy użyć również silikonowych foremek na babeczki. Nakładamy ciasto do ok. 3/4 wysokości papilotki.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok. 25 minut. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzamy patyczkiem czy babeczki są gotowe. Jeśli na wbitej wykałaczce nie zostaje ciasto możemy je wyciągnąć i pozostawić do ostygnięcia.
Podajemy posypane cukrem pudrem. Z podanej ilości składników wychodzi 16 babeczek.
Smacznego!