Babeczki bananowe z orzechami

Babeczki bananowe z orzechami

Babeczki są jednym z najprostszych i najszybszych znanych mi wypieków. Zawsze ratują sytuację gdy znajomi wpadną z niezapowiedzianą wizytą lub najdzie nas ochota na coś słodkiego do porannej kawy, a szafki świecą pustkami. Z pomocą tego przepisu, w niecałe 30 minut wyczarujecie przepyszne muffinki w wersji bananowej z dodatkiem chrupiących orzechów, które zachwycą każdego łasucha.

Zdjęcie - Babeczki bananowe z orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki

  • 2 duże dojrzałe banany
  • 1 jajko
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 150 ml mleka
  • 100 ml oleju rzepakowego
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 garście orzechów włoskich lub laskowych

Przygotowanie

Banany rozgniatamy widelcem (ma z nich powstać gładka masa). Dodajemy jajko, jogurt, mleko oraz olej i miksujemy. Następnie dodajemy cukier. Na koniec wrzucamy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą. Całość dokładnie miksujemy.

Formę na muffinki wypełniamy papilotkami. Możemy użyć również silikonowych foremek na babeczki. Nakładamy ciasto do ok. 3/4 wysokości papilotki.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok. 25 minut. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzamy patyczkiem czy babeczki są gotowe. Jeśli na wbitej wykałaczce nie zostaje ciasto możemy je wyciągnąć i pozostawić do ostygnięcia.

Podajemy posypane cukrem pudrem. Z podanej ilości składników wychodzi 16 babeczek.

Zdjęcie - Babeczki bananowe z orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Babeczki bananowe z orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego!


Kategorie przepisów