Babeczki bananowe
Te babeczki maja same plusy - są pyszne, zachowują świeżość nawet na drugi dzień po upieczeniu, są szybkie i proste w wykonaniu, pięknie pachną i ładnie wyglądają na talerzu.
Jeśli nie dostaniecie płatków kokosowych, zastąpcie je wiórkami - też będą pysznie smakować:)
Babeczki bananowe
Składniki:
- 100 g masła
- 100 g cukru
- 2 jajka
- 180 g jogurtu bananowego
- 3 dojrzałe banany
- 250 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g płatków kokosowych + do dekoracji
- 150 ml kremówki
- 2 - 3 łyżki cukru pudru
Masło ubij z cukrem na puszystą masę. Dodaj jajka, jogurt, rozgniecione banany, wymieszaj. Na koniec wsyp mąkę, proszek do pieczenia i płatki kokosowe, jeszcze raz wymieszaj. Przełóż ciasto do foremek wyłożonych papilotkami i piecz ok. 30 minut (180 st.C). Ostudzone babeczki udekoruj śmietana ubitą z cukrem pudrem. Obsyp płatkami kokosowymi.