Baba Wielkanocna

Słodkie przepis na wielkanocny stół to oczywiście mazurki i różnego rodzaju babki, dziś będzie baba wielkanocna z kandyzowaną skórką pomarańczy i rodzynkami namoczonymi w nalewce cytrynowej. Jak pewnie domyślacie się, ciasto jest bardzo aromatyczne, świeża skórka z cytryny dodaje wspaniałego aromatu no i do tego aromat samego ciasta drożdżowego … coś wspaniałego. Dzisiejszą babę polukrowałam lukrem cytrynowym, ale możecie przygotować do niej polewę z białej czekolady z dodatkiem śmietany 30% ze świeżą skórką pomarańczową, taka wersja również będzie cudowna! Wierzch można posypać dodatkową porcją kandyzowanej skórki. Jeśli zostanie Wam kawałek baby wielkanocnej i nie będzie już taka mięciutka i świeża to nie wyrzucajcie jej, można z takiego ciasta przygotować wspaniałe tosty deserowe. Wystarczy kawałki ciasta włożyć do tostera i solidnie przyrumienić, a następnie posmarować każdy kawałek masłem na wierzch położyć porcję karmelizowanych bananów, truskawkami, maliny wszystko delikatnie oprószyć cynamonem. Prawda, że brzmi smakowicie, zapewniam, że tak jest, próbowaliśmy i wszystkim bardzo smakowało. Oczywiście najlepsza jest świeża pachnąca taką lubię najbardziej, zapraszam!

Baba Wielkanocna Rodzaj Desery Przygotowanie 20 minutes Gotowanie 25 minutes Razem 45 minutes Porcje 14 Tutaj możesz zmienić ilość porcji Autor AnnaSkładniki
  • 500 g mąki pszennej
  • 70 g cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 1 szczypta soli
  • 100 g masła
  • 250 ml mleka
  • 30 g drożdży
  • 2 duże jajka
  • 2 żółtka
  • 20 g skórki kandyzowanej opcjonalnie
  • 20 g rodzynek + 5 łyżek nalewki cytrynowej
  • skórka starta z połowy cytryny
Dodatkowo
  • 190 g cukru pudru
  • soku z cytryny tyle ile będzie potrzeba, aby uzyskać gęsty lukier
Instrukcja
  1. Jeśli będziecie dodawać do babki rodzynki trzeba je wcześniej namoczyć w alkoholu.

    Masło rozpuścić i odstawić.

    W rondelku podgrzać mleko, powinno być letnie dodać drożdże, łyżkę mąki i odrobinę cukru, dokładnie rozmieszać, rozczyn odstawić na chwilę do spienienia.

  2. Do miski miksera przesiać mąkę, dodać cukry, sól, skórkę z cytryny, jajka, żółtka i rozczyn. Ciasto wyrabiać przez 6 minut na średnich obrotach, końcówką typy hak. Kiedy ciasto połączy się, można dodać masło i dalej wyrabiać, kiedy ciasto będzie gotowe, zacznie odchodzić od ścianek miksera, a jego powierzchnia będzie gładka i błyszcząca. Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około 30 minut do wyrośnięcia.

  3. Formę na babkę (pojemność 2,5-3 litry) wysmarować masłem i obsypać mąką. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C z opcja górnej i dolnej grzałki. W garnuszku wymieszać składniki na lukier, odstawić do czasu upieczenia babki, lukier należy przykryć, aby nie zrobiła się na powierzchni skorupa.

  4. Do wyrośniętego ciasta dodać rodzynki z pozostałym alkoholem oraz skórkę pomarańczową, ciasto wymieszać szpatułka, a następnie przełożyć porcjami do formy wierzch przykryć folią spożywczą i dostawić na 20 minut w ciepłe miejsce, aby babka podrosła. Kiedy piekarnik jest już rozgrzany, a babka wyrosła można wstawić do niego ciasto. Przed wyjęciem ciasta sprawdzić patyczkiem do szaszłyków, czy jest już upieczone. Po upieczeniu wyjąć babkę z formy na kratkę i polukrować. Babkę po całkowitym wystudzeniu przechowujemy pod przykryciem.

  5. Smacznego!

Zdjęcie - Baba Wielkanocna - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Baba Wielkanocna - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Baba Wielkanocna - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Babka majonezowa - szybka i puszysta
3

Babka majonezowa - szybka i pu…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Babka jogurtowa
1

Babka jogurtowa

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Babka majonezowa

Babka majonezowa

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Babka piaskowa z olejem rzepakowym
2

Babka piaskowa z olejem rzepak…

Kulinarne pyszności Molki Kulinarne pyszności Molki
Kulinarne pyszności Molki

Babka wiosenna w kropki
2

Babka wiosenna w kropki

mojacalabria mojacalabria
www.mojacalabria.com

Mazurek chałwowy z malinami
1

Mazurek chałwowy z malinami

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku