Baba Wielkanocna
            Tradycyjnie w Wielki Piątek gospodynie domowe pieką drożdżowe babki, mazurki i ciasta. Więc i ja upiekłam drożdżową babę Wielkanocną z rodzynkami. Użyłam najlepszych składników, aby moja baba była najlepsza i najładniejsza.
I przy okazji Swiąt Wielkiej Nocy składam wszystkim dobrym ludziom moc szczerych życzeń, oby na Waszych stołach Wielkanocnych nie zabrakło nie tylko bab wielkanocnych ! Wesołego Alleluja ?
Składniki:
- 400 g mąki tortowej
 - szczypta soli
 - 25 g świeżych drożdży
 - 60 g masła
 - 80 g cukru
 - 6 żółtek
 - 1 jajo
 - 200 lub 220 ml mleka
 - 1 łyżka esencji waniliowej
 - 60 g rodzynek
 
Wykonanie:
- Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, dodać 3 łyżki letniego mleka i 1 łyżkę mąki, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
 - Mąkę z solą przesiać, żółtka z jajkiem utrzeć z cukrem, wanilię i dodać do mąki, następnie wyrośnięty rozczyn.
 - Mleko zagotować z masłem, przestudzić do temp. pokojowej i wlać do mieszaniny.
 - Wyrobić ciasto przez 5 minut, do powstania pęcherzyków powietrza.
 - Przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć sciereczką i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.
 - Wyrosnięte ciasto ponownie krótko wyrobić i dodać wczesniej namoczone w gorącej wodzie i odcedzone rodzynki.
 - Uformować wałek i włożyć do formy babkowej dużej, końce zlepić.
 - Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
 - Przed wstawieniem do pieca posmarować rozmąconym jajkiem.
 - Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 180 st. C, przez 30 lub 35 minut.
 - Następnie wystudzić, po czym posypać cukrem pudrem lub polukrować.
 
Smacznego ?
            

