Aromatyczne jablka

Aromatyczne jablka

Zdjęcie - Aromatyczne jablka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Bardzo lubie gdy moja Mama wybiera sie na dzialke. Za kazdym razem cos mi przywozi. Jesli akurat nie sa to warzywa ani owoce to zawsze ma dla mnie swieze kwiaty. Przywyklam juz do tego, ze zdobia moj salon. Zima bedzie mi tego brakowac.
Tym razem oprocz kwiatow dostalam tez sporo jablek. Przyjelam je z wielka radoscia, bo od razu pomyslalam, ze zrobie z nich przecier, ktory wykorzystam do pysznej szarlotki. Oj tak, to zdecydowanie moje ulubione ciasto z jablek.

Zdjęcie - Aromatyczne jablka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Po powrocie do domu wynioslam siateczke z owocami na balkon i o nich zapomnialam na kilka dni. Na szczescie to oczekiwanie az sobie o nich przypomne nic, a nic im nie zaszkodzilo. W koncu dzis od samego rana zabralam sie za ich przetwarzanie. Gotowy przecier musialam szybciutko pozamykac w sloikach, bo inaczej nic by mi nie zostalo na zime. Jablka sa pyszne, bardzo aromatyczne, idealne do zimowego ciasta, ale nie tylko.

Zdjęcie - Aromatyczne jablka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Aromatyczny przecier z jablek

skladniki:
1,5-2kg jeblek - ja uzylam szare renety
1 szklanka wody
0,5 szklanki brazowego cukru
0,5 szklanki bialego cukru
mieszanka przypraw - cynamon, mielone gozdziki, kardamon

wykonanie:
Jablka kroimy na cwiartki, wycinamy gniazda nasienne i obieramy. Kroimy je na mniejsze kawalki i wrzucamy do garnka. dodajemy szklanke wody i dusimy do chwili az sie rozgotuja. Mieszamy od czasu do czasu.
Dodajemy cukier i przyprawy i gotujemy jeszcze 10 minut lub jesli sa zbyt luzne, do chwili az uzyskaja odpowiednia konsystencje.
Gotowe, jeszcze gorace jablka przekladamy do sloiczkow, zakrecamy i odwracamy je do gory dnem. Gorace jablka sprawia, ze sloiki same sie zamkna. Dla pewnosci mozemy je pasteryzowac okolo 20 minut.
Smacznego!

Zdjęcie - Aromatyczne jablka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów