Äppelkaka

Äppelkaka, czyli szwedzkie ciasto z jabłkami bardzo smaczne ciasto z nutą kardamonu. Ciasto jest dość ciężkie i wilgotne i świetnie smakuje z sosem waniliowym, lodami lub sosem owocowym na przykład malinowym. Spróbujcie koniecznie, bo poza tym, że jest dobre, to jest również bardzo łatwe, wystarczy połączyć składniki ciasta i pokroić jabłka. Na spód formy układamy krojone jabłka, a na nie wylewamy ciasto, czynność tę powtarzamy, wierzch można posypać cukrem, który podczas pieczenia stworzy ciemną i delikatnie chrupiącą skórkę. Jakie jabłka wybrać do tego ciasta? Odpowiedź jest prosta, każde pasują i smakują wspaniale dodajcie takie, jakie macie i lubicie 🙂 Smacznego!

Äppelkaka Zdjęcie - Äppelkaka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Drukuj Czas przygotowania 10 min Czas gotowania 45 min Całkowity czas 55 min Autor: Anna Typ dania: Deser Ilość porcji: 12 Składniki
  • 200 g mąki pszennej
  • 170 g cukru
  • 2 jajka
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • 4-5 szt jabłek
  • 175 ml mleka
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2-3 łyżki cukru pudru do posypania wierzchu ciasta
Instrukcje
  1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C
  2. Jabłka obrać i pokroić na plasterki o grubości około 5 mm
  3. W rondlu rozpuścić mało z cukrem oraz cukrem waniliowym, zdjąć z ognia i przestudzić
  4. Jajka roztrzepać z mlekiem, połączyć z rozpuszczonym masłem dodać przesianą mąkę z kardamonem i proszkiem do pieczenia, wymieszać łyżka lub szpatułką do połączenia się składników
  5. Tortownicę o średnicy około 24 cm wysmarować masłem i wysypać mąką na jej dno ułożyć warstwę jabłek
  6. Na jabłka wylać trochę ciasta tyle, żeby lekko przykryło jabłka i położyć kolejną warstwę jabłek całość przykryć pozostałym ciastem lekko wyrównać, wierzch posypać odrobiną cukru trzcinowego
  7. Ciasto pieczemy przez około 45 minut, wierzch ciasta powinien przypiec się na złotobrązowy kolor, można sprawdzić patyczkiem czy ciasto nie jest surowe
  8. Ciasto po upieczeniu wyjąć z piekarnika i pozostawić od przestygnięcia
  9. Ciasto można podawać z sosem waniliowym, cukrem pudrem lub sosami owocowymi
  10. Smacznego!
Zdjęcie - Äppelkaka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Äppelkaka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Äppelkaka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Przepisy z tych kategorii

Gryczane ciasto ze śliwkami. Przepis dla Helenki

Gryczane ciasto ze śliwkami. P…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Ciasto drożdżowe z owocami i migdałową kruszonką

Ciasto drożdżowe z owocami i m…

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Torcik jogurtowy z malinami

Torcik jogurtowy z malinami

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Jagodowy sernik na zimno z tymiankiem
1

Jagodowy sernik na zimno z tym…

food² food²
Food Square

Placek wiśniowy

Placek wiśniowy

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Dżem z czarnej porzeczki - fit
1

Dżem z czarnej porzeczki - fit

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Przepisy z tych kategorii

Rogaliki z twarogiem, wiśniami i rozmarynem

Rogaliki z twarogiem, wiśniami…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Domowy dżem z wiśni i dżem z czarnych porzeczek

Domowy dżem z wiśni i dżem z c…

Krokodyl Krokodyl
Pomarańcza i Imbir

Deser jagodowy bez pieczenia (Ягідний торт без випічки)
1

Deser jagodowy bez pieczenia (…

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Sernikobrownie z malinami
1

Sernikobrownie z malinami

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Sernik na zimno z jagodami

Sernik na zimno z jagodami

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Agrest pod custardem i ciastem filo
1

Agrest pod custardem i ciastem…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy