Äppelkaka

Äppelkaka, czyli szwedzkie ciasto z jabłkami bardzo smaczne ciasto z nutą kardamonu. Ciasto jest dość ciężkie i wilgotne i świetnie smakuje z sosem waniliowym, lodami lub sosem owocowym na przykład malinowym. Spróbujcie koniecznie, bo poza tym, że jest dobre, to jest również bardzo łatwe, wystarczy połączyć składniki ciasta i pokroić jabłka. Na spód formy układamy krojone jabłka, a na nie wylewamy ciasto, czynność tę powtarzamy, wierzch można posypać cukrem, który podczas pieczenia stworzy ciemną i delikatnie chrupiącą skórkę. Jakie jabłka wybrać do tego ciasta? Odpowiedź jest prosta, każde pasują i smakują wspaniale dodajcie takie, jakie macie i lubicie 🙂 Smacznego!

Äppelkaka Zdjęcie - Äppelkaka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Drukuj Czas przygotowania 10 min Czas gotowania 45 min Całkowity czas 55 min Autor: Anna Typ dania: Deser Ilość porcji: 12 Składniki
  • 200 g mąki pszennej
  • 170 g cukru
  • 2 jajka
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • 4-5 szt jabłek
  • 175 ml mleka
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2-3 łyżki cukru pudru do posypania wierzchu ciasta
Instrukcje
  1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C
  2. Jabłka obrać i pokroić na plasterki o grubości około 5 mm
  3. W rondlu rozpuścić mało z cukrem oraz cukrem waniliowym, zdjąć z ognia i przestudzić
  4. Jajka roztrzepać z mlekiem, połączyć z rozpuszczonym masłem dodać przesianą mąkę z kardamonem i proszkiem do pieczenia, wymieszać łyżka lub szpatułką do połączenia się składników
  5. Tortownicę o średnicy około 24 cm wysmarować masłem i wysypać mąką na jej dno ułożyć warstwę jabłek
  6. Na jabłka wylać trochę ciasta tyle, żeby lekko przykryło jabłka i położyć kolejną warstwę jabłek całość przykryć pozostałym ciastem lekko wyrównać, wierzch posypać odrobiną cukru trzcinowego
  7. Ciasto pieczemy przez około 45 minut, wierzch ciasta powinien przypiec się na złotobrązowy kolor, można sprawdzić patyczkiem czy ciasto nie jest surowe
  8. Ciasto po upieczeniu wyjąć z piekarnika i pozostawić od przestygnięcia
  9. Ciasto można podawać z sosem waniliowym, cukrem pudrem lub sosami owocowymi
  10. Smacznego!
Zdjęcie - Äppelkaka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Äppelkaka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Äppelkaka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Przepisy z tych kategorii

Piernikowe muffinki bananowo – cukiniowe z orzechami

Piernikowe muffinki bananowo –…

Flymetothespoon Flymetothespoon
Flymetothespoon

Piernik piwosz

Piernik piwosz

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Rogaliki z suszoną śliwką w rumie

Rogaliki z suszoną śliwką w ru…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Kandyzowane rajskie jabłuszka

Kandyzowane rajskie jabłuszka

figmara figmara
figowe smaki

Trufle owsiane z przyprawą do piernika i whisky

Trufle owsiane z przyprawą do…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Zimowa owsianka z płatkami quinoa i gruszką

Zimowa owsianka z płatkami qui…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Przepisy z tych kategorii

Pieczony dorsz na groszku z boczkiem w śmietanie

Pieczony dorsz na groszku z bo…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Śledź w curry. Karrysalat.  I świąteczna kanapka z Danii
1

Śledź w curry. Karrysalat. I…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Pepparkakor z mąki kasztanowej - szwedzkie imbirowe pierniczki bez cukru i bez glutenu

Pepparkakor z mąki kasztanowej…

food² food²
Food Square

Szwedzki świąteczny chleb korzenny na piwie - Vörtbröd. Grudniowa piekarnia

Szwedzki świąteczny chleb korz…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Vörtbröd - szwedzki chleb świąteczny

Vörtbröd - szwedzki chleb świą…

MarcinH MarcinH
Grahamka

Brunkager, czyli brązowe ciasteczka pachnące świętami
1

Brunkager, czyli brązowe ciast…

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze