ANZAC biscuits
To są pyszne ciasteczka owsiano - kokosowe, popularne w Australii i Nowej Zelandii. Nazwa ciasteczek pochodzi od Australian and New Zealand Army Corps (ANZAC). Legenda głosi, że przepis na nie został przygotowany w ten sposób, aby ciasteczka te przetrwały długą podróż z Australii do żołnierzy ANZAC walczących w Europie w czasie wojny światowej.
Są świetne i ekspresowe w wykonaniu.
Porcja na około 20 ciastek.
Składniki:
100 g masła
2 łyżki płynnego miodu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżki gorącej wody
90 g wiórków kokosowych
90 g płatków owsianych
100 g mąki
75 g cukru pudru
Przygotowanie:
1. W rondlu rozpuścić masło i dodać miód, odstawić i wymieszać.
2. Sodę wymieszać w ok. 2 łyżkach wrzącej wody i dodać do masła z miodem.
3. Do dużej miski przełożyć wiórki kokosowe, płatki owsiane, mąkę i cukier puder. Wymieszać.
4. Do suchych składników wlać masło z miodem i wymieszać całość do połączenia się składników.
5. Formę o wielkości ok. 24 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto do formy, rozłożyć równo.
6. Piec w temperaturze 180 stopni nie dłużej niż 10 minut.
7. Wyjąć z piekarnika, ostudzić i pokroić w kwadraty lub prostokąty.
Smacznego! :)
Są świetne i ekspresowe w wykonaniu.
Porcja na około 20 ciastek.
Składniki:
100 g masła
2 łyżki płynnego miodu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżki gorącej wody
90 g wiórków kokosowych
90 g płatków owsianych
100 g mąki
75 g cukru pudru
Przygotowanie:
1. W rondlu rozpuścić masło i dodać miód, odstawić i wymieszać.
2. Sodę wymieszać w ok. 2 łyżkach wrzącej wody i dodać do masła z miodem.
3. Do dużej miski przełożyć wiórki kokosowe, płatki owsiane, mąkę i cukier puder. Wymieszać.
4. Do suchych składników wlać masło z miodem i wymieszać całość do połączenia się składników.
5. Formę o wielkości ok. 24 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto do formy, rozłożyć równo.
6. Piec w temperaturze 180 stopni nie dłużej niż 10 minut.
7. Wyjąć z piekarnika, ostudzić i pokroić w kwadraty lub prostokąty.
Smacznego! :)