Angielskie muffiny II
To już kolejny przepis na Angielskie muffiny, ten z kolei pochodzi z książki kucharskiej "Home baking". Jak już pisałam przepisów na angielskie muffiny jest wiele, trochę się różnią, ale rezultat jest bardzo podobny. Te bułeczki były równie pyszne jak poprzednie. Zajadaliśmy je wczoraj na podwieczorek, praktycznie prosto z patelni przesmarowane masłem i dżemem, do tego kubek kawy. W tym czasie za oknem padał deszcz, ale nam to jakoś nie przeszkadzało :)
Składniki na 10-12 muffinów:
Odmierz odpowiednią ilość mąki i wsyp do dużej miski, dodaj sól wymieszaj i odstaw na bok.Do średniej wielkości naczynia wlej wodę i wkrusz drożdże, mieszaj tak długo, aż drożdże zupełnie się rozpuszczą. Następnie dodaj jogurt i dobrze wymieszaj. Tak przygotowaną mieszankę drożdży wlej do mąki i mieszaj aż powstanie miękkie ciasto. Wyrabiaj ciasto około 10 minut. Użyłam do tego celu robota kuchennego, ciasto można oczywiście wyrabiać ręcznie. Umieść kulkę ciasta w misce, szczelnie zakryj folią i zostaw w ciepłym miejscu na 30-40 min lub do podwojenia ilości ciasta. W międzyczasie przygotuj tacę, blachę z piekarnika..., delikatnie oprósz kaszą manną i odstaw na bok. Przygotuj stolnicę lub miejsce na blacie, stole... oprósz delikatnie mąką. Wyłóż ciasto na stolnicę, uważaj bo ciasto może być dosyć klejące. Rozwałkuj na placek o grubości około 2 cm.
ciasto po rozwałkowaniu
Następnie za pomocą okrągłej foremki o średnicy około 7,5 cm wycinaj kółeczka. Moja foremka gdzieś mi się zawieruszyła, zawsze tak jest kiedy czegoś potrzebuję, więc do wycinania użyłam szklanki :). Kiedy wytniesz już wszystkie możliwe kółeczka, zagnieć pozostałe ciasto i powtórz wycinanie. Resztkę ciasta można ręcznie uformować w kuleczkę. wycinanie kółeczek
Każde kółeczko ciasta umieść na przygotowanej wcześniej blaszce lub tacy i oprósz z wierzchu kaszą manną. Ułóż je w ten sposób, aby się nie dotykały, zostaw na tyle duże odstępy by nie posklejały się w czasie wyrastania. Kiedy już wszystkie kółeczka zostaną wycięte i przełożone na blaszkę, przykryj je czystą kuchenną ściereczką i zostaw na kolejne 30-40 min w ciepłym miejscu. muffiny w trakcie wyrastania
W czasie kiedy muffinki wyrastają przygotuj patelnię. Sama użyłam teflonowej delikatnie tylko przesmarowując jej powierzchnię olejem rzepakowym. Rozgrzej patelnię i przełóż na nią surowe muffinki. Nie przejmuj się jeżeli w trakcie przekładania bułeczka lekko się naderwie, naciągnie czy zmieni kształt w inny sposób, pod wpływem temperatury na patelni szybko urośnie i znowu będzie ładnie wyglądać. Smaż je na wolnym ogniu około 6 minut, albo do momentu kiedy gdy w nie stukać będą wydawać głuchy dźwięk, pilnuj aby się nie przypaliły. na patelni
Podawaj na ciepło z dużą ilością masła i dżemu. Jeżeli jakimś cudem wszystkie muffiny nie zostaną pożarte prosto z patelni, to pozostałe można odgrzać w tosterze, po uprzednim przekrojeniu na pół. Muffiny te można przechowywać do dwóch dni, tutaj podaję za książką, bo nigdy nie zostały nam na tak długo, żebym mogła stwierdzić jaki jest ich stopień świeżości po kilku dniach od przygotowania. propozycja podania Smacznego :) Wydrukuj przepis
Składniki na 10-12 muffinów:
- 450g mąki chlebowej
- 14g świeżych drożdży lub 7g suchych (użyłam świeżych)
- 250 ml letniej wody
- 125 ml naturalnego jogurtu
- pół łyżeczki soli
- około 50g kaszy manny do oprószenia
- olej rzepakowy do wysmarowania patelni
Odmierz odpowiednią ilość mąki i wsyp do dużej miski, dodaj sól wymieszaj i odstaw na bok.Do średniej wielkości naczynia wlej wodę i wkrusz drożdże, mieszaj tak długo, aż drożdże zupełnie się rozpuszczą. Następnie dodaj jogurt i dobrze wymieszaj. Tak przygotowaną mieszankę drożdży wlej do mąki i mieszaj aż powstanie miękkie ciasto. Wyrabiaj ciasto około 10 minut. Użyłam do tego celu robota kuchennego, ciasto można oczywiście wyrabiać ręcznie. Umieść kulkę ciasta w misce, szczelnie zakryj folią i zostaw w ciepłym miejscu na 30-40 min lub do podwojenia ilości ciasta. W międzyczasie przygotuj tacę, blachę z piekarnika..., delikatnie oprósz kaszą manną i odstaw na bok. Przygotuj stolnicę lub miejsce na blacie, stole... oprósz delikatnie mąką. Wyłóż ciasto na stolnicę, uważaj bo ciasto może być dosyć klejące. Rozwałkuj na placek o grubości około 2 cm.
ciasto po rozwałkowaniu
Następnie za pomocą okrągłej foremki o średnicy około 7,5 cm wycinaj kółeczka. Moja foremka gdzieś mi się zawieruszyła, zawsze tak jest kiedy czegoś potrzebuję, więc do wycinania użyłam szklanki :). Kiedy wytniesz już wszystkie możliwe kółeczka, zagnieć pozostałe ciasto i powtórz wycinanie. Resztkę ciasta można ręcznie uformować w kuleczkę. wycinanie kółeczek
Każde kółeczko ciasta umieść na przygotowanej wcześniej blaszce lub tacy i oprósz z wierzchu kaszą manną. Ułóż je w ten sposób, aby się nie dotykały, zostaw na tyle duże odstępy by nie posklejały się w czasie wyrastania. Kiedy już wszystkie kółeczka zostaną wycięte i przełożone na blaszkę, przykryj je czystą kuchenną ściereczką i zostaw na kolejne 30-40 min w ciepłym miejscu. muffiny w trakcie wyrastania
W czasie kiedy muffinki wyrastają przygotuj patelnię. Sama użyłam teflonowej delikatnie tylko przesmarowując jej powierzchnię olejem rzepakowym. Rozgrzej patelnię i przełóż na nią surowe muffinki. Nie przejmuj się jeżeli w trakcie przekładania bułeczka lekko się naderwie, naciągnie czy zmieni kształt w inny sposób, pod wpływem temperatury na patelni szybko urośnie i znowu będzie ładnie wyglądać. Smaż je na wolnym ogniu około 6 minut, albo do momentu kiedy gdy w nie stukać będą wydawać głuchy dźwięk, pilnuj aby się nie przypaliły. na patelni
Podawaj na ciepło z dużą ilością masła i dżemu. Jeżeli jakimś cudem wszystkie muffiny nie zostaną pożarte prosto z patelni, to pozostałe można odgrzać w tosterze, po uprzednim przekrojeniu na pół. Muffiny te można przechowywać do dwóch dni, tutaj podaję za książką, bo nigdy nie zostały nam na tak długo, żebym mogła stwierdzić jaki jest ich stopień świeżości po kilku dniach od przygotowania. propozycja podania Smacznego :) Wydrukuj przepis