Angielskie bułeczki
Bardzo delikatne i mięciutkie bułeczki żytnie w oryginalnym przepisie wykorzystano mąkę pszenno razową i pieczone były na sodzie, jednak obecny skład bułeczek bardziej mi odpowiada. Bardzo długo zachowują świeżość - doskonałe, polecam.
na ok 12 bułeczek
- 1 łyżka zakwasu żytniego
- 2 1/4 szklanki mąki żytniej
- 2 1/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 1/4 łyżeczki soli
- 1 łyżka miodu
- 1 3/4 szklanki mleka
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 duże jajko
- mąka kukurydziana do obsypania
Do garnuszka wlać mleko wraz z miodem i oliwą - podgrzać gdy będzie lekko ciepłe roztrzepać z jajkiem. W misce wymieszać mąki oraz drożdże, dodać zakwas, ciepłe mleko - zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia - przykryć ściereczką. Gdy ciasto podwoi swą objętość odgazować, następnie przerobić ciasto i ponownie zostawić do wyrośnięcia. Po tym czasie gdy ciasto wyrośnie rozwałkować na ok 2,5 cm grubości podsypując mąką kukurydzianą i wykroić krążki, przykryć ściereczką aby podrosły. Rozgrzać patelnię posmarować oliwą i podsmażyć bułeczki z obu stron na rumiano po czym przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika160 C i piec ok 15 -20 minut aż zbrązowieją. Tak upieczone bułeczki przełożyć na kratkę i wystudzić.
Smacznego