Angielski chleb muffinkowy – przepis

Lekki chlebek, który rewelacyjnie smakuje z serkiem lub dżemem. Oczywiście możemy go także zajadać z wędliną lub innymi słonymi dodatkami. Utrzymuje swoją świeżość nawet kilka dni. Bardzo prosty przepis, który nie powinien sprawić żadnych problemów przy wykonaniu. Z przepisu: seasonandsuppers. Pozdrawiam.

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: 2 bochenki

  • 2 1/4 łyżeczki suchych drożdży
  • szczypta cukru
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 2 1/4 szklanki ciepłego mleka
  • 1 łyżka soli
  • 4 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 łyżeczki sody rozpuszczonej w 1 1/2 łyżce wody

Wszystkie składniki oprócz rozpuszczonej sody przekładamy do miski i wyrabiamy przez około minutę. Zostawiamy na około 1-1,5 godz. w ciepłym miejscu do podwojenia objętości, zakrywając wierzch ściereczką. Po napuszeniu do ciasta na chlebki dodajemy rozpuszczona sodę i ponownie wyrabiamy, aż będzie dokładnie wymieszane. Ciasto dzielimy na dwie równe części i przekładamy do foremek o wym 20 x 10 cm .Ponownie zostawiamy do wyrośnięcia na około 0,5-1 godz. pod przykryciem. Po tym czasie pieczemy w temp. 190 C przez około 60-70 min, aż skórka stanie brązowa. Chlebek najlepiej się kroi po całkowitym ostudzeniu. Smacznego.

Zdjęcie - Angielski chleb muffinkowy – przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tagi: chleb, Drożdże, muffinkowy

Kategorie przepisów

Podobne przepisy