Ande masala
Ande masala to indyjskie curry z jajkami. Proste, bardzo aromatyczne i przepyszne! Nawet moja Córka, która nie lubi gotowanych jajek, zajadała je ze smakiem. Przepis znalazłam na blogu Ani. Polecam gorąco!
Ande masala
Składniki:
- 6 łyżek oleju
- 2 duże cebule drobno posiekane
- 400g pomidorów (mogą być z puszki)
- 2 łyżki puree pomidorowego (niekoniecznie)
- sól
- 4 - 8 jajek ugotowanych na twardo i obranych
- 1 łyzeczka kurkumy
- 1 łyzeczka kminu mielonego
- 1 łyżeczka garam masala
- 1 łyżeczka kolendry mielonej
- 1/2 łyżeczki chili
Na rozgrzanym oleju smażymy cebulę, aż stanie się lekko złota. Dodajemy przyprawy wymieszane z wodą na pastę i smażymy mieszając 10-15 minut - w razie potrzeby dodajemy trochę wody. Dodajemy pomidory i puree pomidorowe, gotujemy kolejne 5-10 minut, mieszając od czasu do czasu. W razie potrzeby można dodać nieco wody. Solimy do smaku. Dodajemy ugotowane, obrane jajka i podgrzewamy, aż staną się gorące. Podajemy od razu z ryżem basmati lub chlebkiem ćapati.
Smacznego!