ANANASOWO-SEROWA PLECIONKA
Podobne plecionki podziwiałam już od dawna na blogach i stronach kulinarnych. Kruche , drożdżowe , z różnego rodzaju nadzieniem. Na początek wybrałam wersję drożdżową z ananasami i serem. Plecionka może wydawać się dość skomplikowana w przygotowaniu , ale tak naprawdę wcale taka nie jest - ciasto łatwo daje się formować i samo zaplatanie też jest proste. A smak... cóż , lubię ananasa , ser i drożdżówkę , więc dla mnie pycha ! Jeśli jednak ktoś ma inne upodobania smakowe , to zawsze można zmienić nadzienie na inne , dowolne ;-)
Przepis pochodzi z tej strony.
Składniki na 2 plecionki:
CIASTO:
- 2 opakowania suszonych drożdży (po 7 g)
- 1 szkl. ciepłej wody
- 1/2 kostki masła
- 5 łyżek cukru
- 2 jajka
- 1/4 łyżeczki soli
- 4 i 1/4 - 4 i 1/2 szkl. mąki
Drożdże rozpuścić w wodzie. Wymieszać z miękkim masłem , cukrem , jajkami , solą i 2 szklankami mąki. Ubijać mikserem na małych obrotach przez około 3 minuty (wymieszałam drewnianą łyżką). Dodać tyle pozostałej mąki , żeby powstało miękkie ciasto. Wyłożyć na posypany mąką blat i wyrabiać przez 6-8 minut , aż będzie gładkie i elastyczne. Włożyć ciasto do lekko naoliwionej miski , przewrócić , żeby całe pokryło się warstewką tłuszczu. Przykryć i zostwić do wyrośnięcia na ok. 45 minut (do podwojenia objętości).
NADZIENIE ANANASOWE:
- 1 puszka ananasów (razem z sokiem) najlepiej od razu drobno pokrojonych
- 1/2 szkl. cukru
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
Wszystkie składniki wymieszać i podgrzewać w garnuszku do zagotowania oraz zgęstnienia masy. Ostudzić.
NADZIENIE SEROWE:
- 2 kostki serka kremowego (po 225 g)
- 1/3 szkl. cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Miękki ser wymieszać z pozostałymi składnikami na gładką masę.
Wyrośnięte ciasto odgazować i podzielić na 2 części. Na posypanym mąką blacie rozwałkować każdą z części na prostokąt o wymiarach 38 x 23 cm. Przenieść na pergamin o podobnych wymiarach. Po środku , wzdłuż każdego prostokąta rozsmarować po połowie masy serowej.
Następnie na masie serowej rozłożyć masę ananasową.
Po obydwu stronach ponacinać ok. 2,5 cm szerokości paski. Paski zakładać na przemian na siebie.
Końce plecionek skleić i lekko podwinąć.
Przenieść na blachę , przykryć i zostawić do wyrośnięcia na około 20 minut. Piec w temperaturze 180 st.C. przez 25-30 minut , na złoto-brązowo. Gotowe plecionki można polukrować (1 szkl. cukru pudru + 2-3 łyżki mleka).