Amoniaczki prababci Sylwii

Amoniaczki prababci Sylwii

Zdjęcie - Amoniaczki prababci Sylwii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Amoniaczki prababci Sylwii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Amoniaczki prababci Sylwii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Amoniaczki prababci Sylwii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Amoniaczki prababci Sylwii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Amoniaczki prababci Sylwii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Amoniaczki prababci Sylwii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Amoniaczki prababci Sylwii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Amoniaczki prababci Sylwii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Amoniaczki prababci Sylwii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Amoniaczki prababci Sylwii - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki

  • 1 kostka margaryny PALMA
  • 4 żółtka
  • 4 łyżki cukru + gruby cukier kryształ do posypania
  • 0,6 kg mąki + do podsypania
  • 2 łyżeczki amoniaku
  • opcjonalnie zapach np. migdałowy

Przygotowanie Żółtka, cukier i śmietanę wymieszaj. Mąkę przesiej, dodaj amoniak, wymieszaj i posiekaj z margaryną. Dodaj masę żółtkową i zagnieć szybko ciasto, jeśli bardzo mocno się klei do rąk dodać nieco więcej mąki. Wstaw do lodówki do schłodzenia na ok. 30 minut. Następnie rozwałkuj podsypanej mąką stolnicy na grubość ok. 0,5 cm i wykrawaj ciastka. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmaruj każde ciastko białkiem, posyp cukrem i wstaw do nagrzanego piekarnika (180 st. C.) na ok. 10 - 15 minut. Nie odchodź za daleko, bo ciasteczka pieką się dość szybko i lubią przypalać ;-)

Jeśli lubisz baaardzo słodkie ciastka możesz dodać do ciasta więcej cukru, albo zamiast posypywać ciastka cukrem - polać je lukrem :-)

 

Historia przepisu z szuflady prababci Sylwii:

"Przepis mam po prababci, który przechodzi z pokolenia na pokolenie i obecnie jest u mnie. Amoniaczki goszczą u mnie niezwykle często gdy mam ochotę na coś pysznego."

 

 

Kategorie przepisów