Amerykański apple pie
Podczas porządkowania ogrodu natknęliśmy się na starą jabłoń obsypaną niewyględnymi, ale pysznymi jabłkami. To kilkudziesięcioletnie drzewo, nieprzycinane i zaniedbane przez lata postanowiło uczcić naszą pierwszą jesień na wsi prawdziwym urodzajem...Po raz kolejny poczuliśmy, że jesteśmy w domu...
A jesień w domu trzeba świętować szarlotką!
APPLE PIE (mój ulubiony przepis, wspaniałe kruche ciasto i dużo, dużo jabłek!)
Ciasto:
2 szklanki mąki
3 łyżki cukru
15 dag zimnego masła
2-3 łyzki lodowatej wody
Nadzienie:
1,2 kg jabłek (obranych i pokrojonych na ósemki)
łyżka wody
łyżka soku z cytryny
1/3 szklanki cukru
pół łyżeczki cynamonu
2 łyżki mielonych migdałów
Glazura:
Jajko
cukier
Przygotować ciasto: mąkę z cukrem i kawałkami masła rozetrzeć na okruszki, dodać wodę i szybko zagnieść.
Piekarnik rozgrzać do 190 stopni Celsjusza.
Przygotować nadzienie: w rondlu poddusić przez 5 minut jabłka z wodą i sokiem z cytryny, dodać cukier i cynamon. Przestudzić.
2/3 ciasta wylepić dno i boki formy do tarty, posmarować odrobiną jajka, posypać mielonymi migdałami i podpiec w piekarniku. Na podpieczony spód wyłożyć nadzienie, przykryć rozwałkowaną resztą ciasta (warto w tej ciastowej pokrywie wyciąć otwory żeby nadzienie mogło odparować). Ciasto posmarować resztą jajka, posypać cukrem i piec około 30 minut lub do zezłocenia...Smacznego!
A jesień w domu trzeba świętować szarlotką!
APPLE PIE (mój ulubiony przepis, wspaniałe kruche ciasto i dużo, dużo jabłek!)
Ciasto:
2 szklanki mąki
3 łyżki cukru
15 dag zimnego masła
2-3 łyzki lodowatej wody
Nadzienie:
1,2 kg jabłek (obranych i pokrojonych na ósemki)
łyżka wody
łyżka soku z cytryny
1/3 szklanki cukru
pół łyżeczki cynamonu
2 łyżki mielonych migdałów
Glazura:
Jajko
cukier
Przygotować ciasto: mąkę z cukrem i kawałkami masła rozetrzeć na okruszki, dodać wodę i szybko zagnieść.
Piekarnik rozgrzać do 190 stopni Celsjusza.
Przygotować nadzienie: w rondlu poddusić przez 5 minut jabłka z wodą i sokiem z cytryny, dodać cukier i cynamon. Przestudzić.
2/3 ciasta wylepić dno i boki formy do tarty, posmarować odrobiną jajka, posypać mielonymi migdałami i podpiec w piekarniku. Na podpieczony spód wyłożyć nadzienie, przykryć rozwałkowaną resztą ciasta (warto w tej ciastowej pokrywie wyciąć otwory żeby nadzienie mogło odparować). Ciasto posmarować resztą jajka, posypać cukrem i piec około 30 minut lub do zezłocenia...Smacznego!