Alu kofta

To ja dzisiaj sobie zawędruje do Indii :D

Tym razem podkusiło mnie, aby zrobić kofty -warzywne pulpeciki z aromatycznym i gęstym pomidorowym sosem. Pyszne, najlepiej smakują ciepłe z ryżem basmati aromatyzowanym ghee i szfranem, choć na zimno też są bardzo smaczne.

Przyznam się, że nie były , to moje pierwsze kofty,aczkolwiek ...najlepsze. Przepis na nie znalazłam na blogu Trufli. Gorąco plecam!

 Zdjęcie - Alu  kofta  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Najpierw przygotowujemy sos.

Składniki:

2 łyżki masła

1/2 średniego patata lub mała marchewka

1 łyżeczka startej cebuli lub 1/2 łyzeczki asafetydy

2 szczypty świeżo mielonego czarnego pieprzu

2 łyżeczki soli

puszka pomidorów w zalewie - zmiksować

2 łyżeczki posiekanej bazylii

szczypta kurkumy

1 lyzeczka brązowego cukru lu fruktozy (jeśli pomidory są bardzo kwaśne, mozna dodać nieco więcej)

1 łyzka oliwy z oliwek

1 duży liść laurowy

 

Wykonanie:

W rondlu o grubym dnie rozpuścić masło, dodać patata lub marchewkę, podsmażyć minutę, aż pokryje się masłem. Dodać cebulę oraz pieprz, smażyć kolejną minutę. Posolić, wymieszać, wlać zmiksowane pomidory. Po minucie, bazylię i kurkumę, wymieszać. Włożyć liść laurowy, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować ok. 1 godzinę na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Wtedy wyjąć liść laurowy, a całość zmiksować.

Następnie przygotowujemy kofty.

Składniki:

1 łyżeczka ghee

2 szklanki drobno poszatkowanego kalafiora (dałam brokuł)

2 szklanki drobno poszatkowanej białej kapusty

1/2 łyzeczki startej cebuli lub tyle samo asafetydy

1 łyżeczka garam masala

1 łyzeczka świeżo roztartego w moździerzu kuminu

1/2 łyzeczki mielonej kolendry

szczypta cayenne

11/2 łyzeczki soli

11/2 szklanki mąki z ciecierzycy

kilka kropli soku z cytryny

1/2 łyzeczki kurkumy

 

ghee do głębokiego smażenia

 

Wykonanie:

Uwaga- warzywa muszą być drobniutko posiekane, ale nie zmielone!

W stalowym rondlu o grubym dnie rozgrzać ilość ghee potrzebną do głębokiego smażenia, ok. 1/4 wysokości rondla.

Wszystkie składniki wkładać do dużej miski i mieszać w podanej wyżej kolejności. Nabierać łyżką (1 łyżka=1 kofta), formować kulki, a następnie smażyć je ok. 10 minut z każdej strony. Mają być ciemno brązowe. Koniecznie wyłożyć na papierowe ręczniki, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Smacznego:-)

Przepisy z tych kategorii

Okra w sosie pomidorowo - jogurtowym i kilka zdjec z Indyjskiego  marketu
3

Okra w sosie pomidorowo - jogu…

edysqa edysqa
Co na wege obiad?

Bakłażan na sposób armeński (baba  ghanoush)
5

Bakłażan na sposób armeński (b…

edysqa edysqa
Co na wege obiad?

Wietnamskie zielone gofry

Wietnamskie zielone gofry

Tyna Tyna
In cooking we trust

Salsa z mango i granatem

Salsa z mango i granatem

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Curry z jajkiem i kalafiorem
1

Curry z jajkiem i kalafiorem

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Kremowe curry z bakłażana, pieczarek i soczewicy
2

Kremowe curry z bakłażana, pie…

figmara figmara
figowe smaki

Przepisy z tych kategorii

Pyszne kotlety ziemniaczane z curry i marchewką

Pyszne kotlety ziemniaczane z…

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Pesto z jarmużu

Pesto z jarmużu

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Leniwe z bułką tartą
2

Leniwe z bułką tartą

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Kotlety z ciecierzycy ze szpinakiem

Kotlety z ciecierzycy ze szpin…

figmara figmara
figowe smaki

Makaron z orzechami i serem pleśniowym

Makaron z orzechami i serem pl…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Ślimaki z ciasta francuskiego z mozzarellą, suszonymi pomidorami i oliwkami
1

Ślimaki z ciasta francuskiego…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy