Alu kofta
To ja dzisiaj sobie zawędruje do Indii :D
Tym razem podkusiło mnie, aby zrobić kofty -warzywne pulpeciki z aromatycznym i gęstym pomidorowym sosem. Pyszne, najlepiej smakują ciepłe z ryżem basmati aromatyzowanym ghee i szfranem, choć na zimno też są bardzo smaczne.
Przyznam się, że nie były , to moje pierwsze kofty,aczkolwiek ...najlepsze. Przepis na nie znalazłam na blogu Trufli. Gorąco plecam!
Najpierw przygotowujemy sos.
Składniki:
2 łyżki masła
1/2 średniego patata lub mała marchewka
1 łyżeczka startej cebuli lub 1/2 łyzeczki asafetydy
2 szczypty świeżo mielonego czarnego pieprzu
2 łyżeczki soli
puszka pomidorów w zalewie - zmiksować
2 łyżeczki posiekanej bazylii
szczypta kurkumy
1 lyzeczka brązowego cukru lu fruktozy (jeśli pomidory są bardzo kwaśne, mozna dodać nieco więcej)
1 łyzka oliwy z oliwek
1 duży liść laurowy
Wykonanie:
W rondlu o grubym dnie rozpuścić masło, dodać patata lub marchewkę, podsmażyć minutę, aż pokryje się masłem. Dodać cebulę oraz pieprz, smażyć kolejną minutę. Posolić, wymieszać, wlać zmiksowane pomidory. Po minucie, bazylię i kurkumę, wymieszać. Włożyć liść laurowy, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować ok. 1 godzinę na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Wtedy wyjąć liść laurowy, a całość zmiksować.
Następnie przygotowujemy kofty.
Składniki:
1 łyżeczka ghee
2 szklanki drobno poszatkowanego kalafiora (dałam brokuł)
2 szklanki drobno poszatkowanej białej kapusty
1/2 łyzeczki startej cebuli lub tyle samo asafetydy
1 łyżeczka garam masala
1 łyzeczka świeżo roztartego w moździerzu kuminu
1/2 łyzeczki mielonej kolendry
szczypta cayenne
11/2 łyzeczki soli
11/2 szklanki mąki z ciecierzycy
kilka kropli soku z cytryny
1/2 łyzeczki kurkumy
ghee do głębokiego smażenia
Wykonanie:
Uwaga- warzywa muszą być drobniutko posiekane, ale nie zmielone!
W stalowym rondlu o grubym dnie rozgrzać ilość ghee potrzebną do głębokiego smażenia, ok. 1/4 wysokości rondla.
Wszystkie składniki wkładać do dużej miski i mieszać w podanej wyżej kolejności. Nabierać łyżką (1 łyżka=1 kofta), formować kulki, a następnie smażyć je ok. 10 minut z każdej strony. Mają być ciemno brązowe. Koniecznie wyłożyć na papierowe ręczniki, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Smacznego:-)