Alternatywne racuchy bananowe
Zdrową i pyszną alternatywą dla naszych tradycyjnych racuchów z jabłkami mogą być genialne, aromatyczne i słodkie racuchy z bananami. Nie bójmy się eksperymentować i wykorzystywać różnych owoców w naszej kuchni. Często dziwne na pierwszy rzut oka mieszanki okazują się genialnym rozwiązaniem. Tak też jest w tym przypadku, gdzie racuchy bananowe okazują się świetnym pomysłem na bezmięsny obiad.
Danie: Danie główne
Kuchnia: Polska
Trudność: Łatwe
Porcje: 4 porcje
Przygotowanie: 5 min.
Gotowanie: 20 min.
Kalorie: 210 kcal
Zdrową i pyszną alternatywą dla naszych tradycyjnych racuchów z jabłkami mogą być genialne, aromatyczne i słodkie racuchy z bananami.
Składniki:300 g mąki pszennej
2 jajka
170 ml mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki cukru pudru (i trochę do posypania)
1 szczypta soli
3 banany
1 cytryna (sok z 1 cytryny)
olej do smażenia
- Mąkę pszenną przesiejmy przez sito do dużej miski, wsypmy proszek do pieczenia, cukier puder i sól, wymieszajmy. Mleko połączmy z jajkami i wlejmy do suchych składników. Dodajmy rozgniecione banany polane sokiem z cytryny.
- Jeżeli ciasto jest zbyt gęste, wlejmy nieco mleka. Ciasto powinno mieć taką konsystencję, aby można było wkładać je łyżeczką do gorącego oleju.
- Olej rozgrzejmy w głębokiej patelni. Kiedy będzie odpowiednio gorący, partiami wkładajmy łyżeczką ciasto. Usmażmy racuchy z obydwu stron na złoty kolor.
- Gotowe osączmy na papierowym ręczniku. Trzymajmy w cieple do momentu, aż wszystkie zostaną usmażone. Oprószmy racuchy jeszcze cukrem pudrem i podawajmy na ciepło.
ZOBACZ KOMENTARZE DO TEGO PRZEPISU. ZOSTAW WŁASNY KOMENTARZ.
Instagram @prostepesto
Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto
Facebook ProstePestoLike us on Facebook