Algierska zupa migdałowa
Zupa dość nietypowa. Niby w kuchni polskiej wigilijna zupa migdałowa istnieje od wieków, ale ta arabska wersja jest zupełnie inna. Przede wszystkim nie jest ani mleczna, ani słodka. Smakuje według mnie naprawdę nieźle, aczkolwiek pozwoliłam sobie podkręcić jej smak odrobiną kuminu ;) Ponadto zmiksowałam ją, bo nie chciałam, by kawałki cebuli były wyczuwalne. Nie wiem, czy jeszcze kiedykolwiek ją powtórzę, ale był to interesujący eksperyment ;)
ALGIERSKA ZUPA MIGDAŁOWA
(2 porcje)
- 50g mielonych migdałów,
- 500ml bulionu z kurczaka,
- ½ cebuli,
- 1 łyżka masła,
- 1 łyżka mąki,
- 60ml śmietanki kremówki,
- sól i pieprz do smaku,
- szczypta mielonego kuminu,
- słupki lub płatki migdałowe do dekoracji
W rondlu stopić masło, dodać posiekaną cebulę i smażyć na malutkim ogniu, aż cebula się zeszkli. Dodać mąkę i smażyć jeszcze około minutę, mieszając. Stopniowo wlewać bulion, cały czas mieszając, żeby nie porobiły się grudki z mąki. Zagotować, dodać migdały i gotować na małym ogniu 15-20 minut. Zdjąć z ognia i wlać śmietankę (ja dodatkowo całość zmiksowałam blenderem). Doprawić solą, pieprzem i kuminem. Każdą porcję przed podaniem posypać słupkami migdałów.