Ajvar

Ajvar to pyszny sos z papryki, często także z dodatkiem bakłażanów, cebuli, czosnku, czasem również pomidorów. Nie ma jednego ściśle określonego przepisu na ten bałkański specjał, więc zarówno proporcje, jak i składniki mogą się zmieniać. Istotne jednak, aby bazą była pieczona papryka, dzięki czemu ajvar ma wspaniały smak i zapach.
Sos ten ma wszechstronne zastosowanie: nadaje się jako dodatek na kanapki, do pieczonych i grillowanych mięs i warzyw i czego jeszcze dusza zapragnie ;)

Kupiony ajvar jadłam parę razy w życiu, ale domowy – to jest to :) Dlatego inspirując się Gutkowym przepisem, zrobiłam swoje sosidło :)

Zdjęcie - Ajvar - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
AJVAR
3kg czerwonej papryki,
1 duży bakłażan,
1 duża cebula,
3 ząbki czosnku,
2 dojrzałe pomidory,
2 łyżki oliwy,
2 łyżki octu balsamico,
sól i pieprz,
ewentualnie chili w proszku

Cebulę obrać, papryki i bakłażana umyć. Wszystko umieścić na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach. Bakłażana i paprykę wyjąć, gdy będą miękkie, a papryki, gdy skórka sczernieje.
Pomidory sparzyć wrzątkiem przekroić, usunąć pestki, a miąższ pokroić.
Upieczone papryki oczyścić ze skórki i gniazd nasiennych. Wszystkie warzywa pokroić i włożyć do garnka. Dodać posiekany czosnek, pomidory, oliwę i ocet balsamiczny. Całość dusić na niewielkim ogniu, aż woda nieco odparuje (ok. 20 minut). Następnie krótko zmiksować (ale nie na jednolite puree – powinny być wyczuwalne małe kawałki warzyw). Na koniec doprawić solą i pieprzem. Jeśli ktoś chce otrzymać pikantny ajvar, doprawić także chili w proszku.

Gotowy ajvar można trzymać w lodówce przez kilka dni albo zapasteryzować w słoiczkach.


Zdjęcie - Ajvar - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Sos (przecier)  paprykowy - abolutny top wsród przetworów!
6

Sos (przecier) paprykowy - ab…

MiZu MiZu
Kuchnia przy drodze

Wytrawne muffiny z papryką, oliwkami, szynką i serem
2

Wytrawne muffiny z papryką, ol…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Krem z pieczonej papryki z ziarnami słonecznika
1

Krem z pieczonej papryki z zia…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Dyniowe curry z papryką i jarmużem

Dyniowe curry z papryką i jarm…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Rolady wieprzowe z papryką i pieczarkami

Rolady wieprzowe z papryką i p…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Kluski śląskie w pikantnym sosie paprykowym

Kluski śląskie w pikantnym sos…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Przepisy z tych kategorii

Fuczki
2

Fuczki

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Babka ziemniaczana z Supraśla. Kuchnia regionalna Podlasia
1

Babka ziemniaczana z Supraśla.…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Jajko sadzone na szpinaku

Jajko sadzone na szpinaku

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Ziemniaki zapiekane z masłem czosnkowym
1

Ziemniaki zapiekane z masłem c…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Surówka z kapusty pekińskiej i jabłka
2

Surówka z kapusty pekińskiej i…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Koktajl z płatkami owsianymi, bananem i szpinakiem

Koktajl z płatkami owsianymi,…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy