Ajvar

Ajvar to pyszny sos z papryki, często także z dodatkiem bakłażanów, cebuli, czosnku, czasem również pomidorów. Nie ma jednego ściśle określonego przepisu na ten bałkański specjał, więc zarówno proporcje, jak i składniki mogą się zmieniać. Istotne jednak, aby bazą była pieczona papryka, dzięki czemu ajvar ma wspaniały smak i zapach.
Sos ten ma wszechstronne zastosowanie: nadaje się jako dodatek na kanapki, do pieczonych i grillowanych mięs i warzyw i czego jeszcze dusza zapragnie ;)

Kupiony ajvar jadłam parę razy w życiu, ale domowy – to jest to :) Dlatego inspirując się Gutkowym przepisem, zrobiłam swoje sosidło :)

Zdjęcie - Ajvar - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
AJVAR
3kg czerwonej papryki,
1 duży bakłażan,
1 duża cebula,
3 ząbki czosnku,
2 dojrzałe pomidory,
2 łyżki oliwy,
2 łyżki octu balsamico,
sól i pieprz,
ewentualnie chili w proszku

Cebulę obrać, papryki i bakłażana umyć. Wszystko umieścić na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach. Bakłażana i paprykę wyjąć, gdy będą miękkie, a papryki, gdy skórka sczernieje.
Pomidory sparzyć wrzątkiem przekroić, usunąć pestki, a miąższ pokroić.
Upieczone papryki oczyścić ze skórki i gniazd nasiennych. Wszystkie warzywa pokroić i włożyć do garnka. Dodać posiekany czosnek, pomidory, oliwę i ocet balsamiczny. Całość dusić na niewielkim ogniu, aż woda nieco odparuje (ok. 20 minut). Następnie krótko zmiksować (ale nie na jednolite puree – powinny być wyczuwalne małe kawałki warzyw). Na koniec doprawić solą i pieprzem. Jeśli ktoś chce otrzymać pikantny ajvar, doprawić także chili w proszku.

Gotowy ajvar można trzymać w lodówce przez kilka dni albo zapasteryzować w słoiczkach.


Zdjęcie - Ajvar - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Sos (przecier)  paprykowy - abolutny top wsród przetworów!
6

Sos (przecier) paprykowy - ab…

MiZu MiZu
Kuchnia przy drodze

Dżem z morelami i lawendą

Dżem z morelami i lawendą

Krokodyl Krokodyl
Pomarańcza i Imbir

Pieczone powidła śliwkowe
1

Pieczone powidła śliwkowe

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Brzoskwinie w syropie (do słoików)
2

Brzoskwinie w syropie (do słoi…

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Różowa sałatka z  kapusty
2

Różowa sałatka z kapusty

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Grzybki marynowane z papryką
1

Grzybki marynowane z papryką

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Przepisy z tych kategorii

Jogurtowy sos wiosenny
2

Jogurtowy sos wiosenny

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Irlandzki sos miętowy do jagnięciny
1

Irlandzki sos miętowy do jagni…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Sos cumberland do wędlin i pasztetów
2

Sos cumberland do wędlin i pas…

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Dip z buraka i fety
2

Dip z buraka i fety

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Sos cumberland – domowy i najlepszy przepis
1

Sos cumberland – domowy i najl…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Sos wielkanocny
3

Sos wielkanocny

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy