Afrykańczyk
Gdy nie mam pomysłu na nowe ciasto pełne smakowitych warstw to sięgam do książki siostry Anastazji, która jest prawdziwą skarbnicą pomysłów. Tym razem wpadł mi w oko afrykańczyk to dość ciekawe ciasto, którego bazą są placki makowe, swą konsystencją przypominające nieco mój ulubiony makowiec japoński, mamy tu także biały biszkopt oraz warstwę jabłek i krem budyniowy na bazie żółtek, a wszystko obowiązkowo oblane polewą czekoladową. Pracy sporo zwłaszcza jeśli będziecie samodzielnie mielić mak, ale ciasto jest pyszne i do tego wygląda bardzo ciekawie, więc warto się natrudzić.
Ciasto Afrykańczyk - składniki i przygotowanie:
Ciasto makowe:
- 150 g masła
- 8 jaj
- 200 g cukru pudru
- 100g miodu płynnego
- 1 łyżeczka kakao
- 300 g suchego maku
- 1/2 szklanki mleka
- 4 łyżki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Mak zalewamy mlekiem i dolewamy wody tak aby go przykryła i zagotowujemy. Gotujemy ok 5 minut, studzimy, odcedzamy i mielimy najlepiej dwukrotnie. Miękkie masło ucieramy z cukrem na puch. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Żółtka dodajemy pojedynczo do utartego masła, a gdy się z nim połączą wsypujemy mak. Całość dokładnie mieszamy, na koniec dodajemy ubitą pianę z białek i jeszcze raz mieszamy całość. Połowę masy makowej wykładamy do blaszki (23x33 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 30 minut w 170 st. C, podobnie postępujemy z drugą połową masy makowej. Chyba, że macie 2 identycznej wielkości blaszki wtedy można oba placki upiec jednocześnie.
Placek biały:
- 6 białek
- 1 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka octu
- 1 łyżeczka proszku
- szczypta soli
Białka ubijamy z solą, gdy piana będzie gęsta dodajemy cukier i ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną proszek do pieczenia oraz ocet. Wykładamy do blaszki w której wcześniej piekło się ciasto makowe, wyrównujemy i pieczemy ok 30 minut w 170 st. C
Masa jabłkowa:
- 1 kg jabłek
- 2 galaretki dowolnego koloru (użyłam truskawkowe)
- 1 łyżka masła
Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Masło rozgrzewamy, dodajemy jabłka, dusimy pod przykryciem, a gdy jabłka zmiękną dodajemy galaretki i mieszamy aż się rozpuszczą.
Krem budyniowy:
- 6 żółtek
- 1/2 l. mleka
- 5 łyżek cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 200 g masła
- 1 cukier wanilinowy
2 szklanki mleka zagotowujemy z cukrami. W pozostałym mieszamy żółtka i mąki. Wlewamy na wrzące mleko i mieszając gotujemy do zgęstnienia. Studzimy. Miękkie masło miksujemy na puch, a następnie dodajemy po łyżce przestudzony budyń i miksujemy do połączenia składników.
Złożenie ciasta:
Ciasto makowe - 1/2 kremu - placek biały - masa jabłkowa - 1/2 kremu - ciasto makowe - polewa czekoladowa
Polewa:
- 100g gorzkiej czekolady
- 1-2 łyżki cukru
- 1 łyżka masła
- 100ml mleka
Mleko podgrzewamy z cukrem i masłem. Zdejmujemy z ognia, wrzucamy połamaną czekoladę i mieszamy do uzyskania błyszczącej polewy. Lekko studzimy i wylewamy na ciasto