Afrykańczyk

Afrykańczyk

Zdjęcie - Afrykańczyk - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Gdy nie mam pomysłu na nowe ciasto pełne smakowitych warstw to sięgam do książki siostry Anastazji, która jest prawdziwą skarbnicą pomysłów. Tym razem wpadł mi w oko afrykańczyk to dość ciekawe ciasto, którego bazą są placki makowe, swą konsystencją przypominające nieco mój ulubiony makowiec japoński, mamy tu także biały biszkopt oraz warstwę jabłek i krem budyniowy na bazie żółtek, a wszystko obowiązkowo oblane polewą czekoladową. Pracy sporo zwłaszcza jeśli będziecie samodzielnie mielić mak, ale ciasto jest pyszne i do tego wygląda bardzo ciekawie, więc warto się natrudzić.

 

Ciasto Afrykańczyk - składniki i przygotowanie:

Ciasto makowe:

  • 150 g masła
  • 8 jaj
  • 200 g cukru pudru
  • 100g miodu płynnego
  • 1 łyżeczka kakao
  • 300 g suchego maku
  • 1/2 szklanki mleka
  • 4 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Mak zalewamy mlekiem i dolewamy wody tak aby go przykryła i zagotowujemy. Gotujemy ok 5 minut, studzimy, odcedzamy i mielimy najlepiej dwukrotnie. Miękkie masło ucieramy z cukrem na puch. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Żółtka dodajemy pojedynczo do utartego masła, a gdy się z nim połączą wsypujemy mak. Całość dokładnie mieszamy, na koniec dodajemy ubitą pianę z białek i jeszcze raz mieszamy całość. Połowę masy makowej wykładamy do blaszki (23x33 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 30 minut w 170 st. C, podobnie postępujemy z drugą połową masy makowej. Chyba, że macie 2 identycznej wielkości blaszki wtedy można oba placki upiec jednocześnie.


Placek biały:

  • 6 białek
  • 1 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka octu
  • 1 łyżeczka proszku
  • szczypta soli


Białka ubijamy z solą, gdy piana będzie gęsta dodajemy cukier i ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną proszek do pieczenia oraz ocet. Wykładamy do blaszki w której wcześniej piekło się ciasto makowe, wyrównujemy i pieczemy ok 30 minut w 170 st. C


Masa jabłkowa:

  • 1 kg jabłek
  • 2 galaretki dowolnego koloru (użyłam truskawkowe)
  • 1 łyżka masła

Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Masło rozgrzewamy, dodajemy jabłka, dusimy pod przykryciem, a gdy jabłka zmiękną dodajemy galaretki i mieszamy aż się rozpuszczą.


Krem budyniowy:

  • 6 żółtek
  • 1/2 l. mleka
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 1 cukier wanilinowy

2 szklanki mleka zagotowujemy z cukrami. W pozostałym mieszamy żółtka i mąki. Wlewamy na wrzące mleko i mieszając gotujemy do zgęstnienia. Studzimy. Miękkie masło miksujemy na puch, a następnie dodajemy po łyżce przestudzony budyń i miksujemy do połączenia składników.

Złożenie ciasta:

Ciasto makowe - 1/2 kremu - placek biały - masa jabłkowa - 1/2 kremu - ciasto makowe - polewa czekoladowa

Polewa:

  • 100g gorzkiej czekolady
  • 1-2 łyżki cukru
  • 1 łyżka masła
  • 100ml mleka

Mleko podgrzewamy z cukrem i masłem. Zdejmujemy z ognia, wrzucamy połamaną czekoladę i mieszamy do uzyskania błyszczącej polewy. Lekko studzimy i wylewamy na ciasto

Zdjęcie - Afrykańczyk - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Afrykańczyk - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Afrykańczyk - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Afrykańczyk - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Kategorie przepisów