103: Indyk w sosie teriyaki
Przełamujemy włoski smak i lecimy dziś na inny kontynent, zasmakować Azji...Dzisiejszy przepis ma dwie odsłony - dla ambitnych lub dla leniwych :) Poza tym idealnie wpasowuje się w kategorię "jedzenie do pracy" dla szczęśliwców posiadających w pracy mikrofalówkę...Po zamrożeniu i rozmrożeniu smakuje wyśmienicie! Do dań kuchni azjatyckiej zazwyczaj wykorzystuję kurczaka lub wołowinę, jednak tym razem na patelnię trafił indyk...
INDYK TERIYAKI
Składniki na 4-5 porcji:
Ok. 1kg piersi indyczej, 2 opakowania sosu teryiaki BlueDragon, Szklanka mrożonego groszku, 2 marchewki*, Kilka pędów bambusa (ze słoika)*, 1 duża czerwona cebula*, 1 mały por*, 1 duża czerwona papryka* , 400g ryżu (najlepiej jaśminowego) , Mielona kolendra, kminek, Sól i pieprz
*W wersji dla leniwych można użyć gotowej mrożonki do dań chińskich ;)
A w wersji dla ambitnych... Marchew obieramy, myjemy i kroimy w słupki. Paprykę kroimy w paseczki podobnej wielkości, co marchewkę. Podobnie cebulę, pora i bambusa kroimy na kawałki podobnej wielkości.
Wstawiamy osoloną wodę na ryż i gotujemy go al'dente.
Pierś z indyka myjemy i kroimy w niedużą kostkę. Smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu, solimy. Po kilku minutach zalewamy sosem teriyaki, smażymy jeszcze przez kilka minut - mieszamy, aby sos się nie przypalił.
Dodajemy posiekane warzywa i groszek oraz przyprawy. Jeżeli sos bardzo zgęstniał możecie dodawać niewielkie ilości wody.
Mięso z sosem możemy od razu wymieszać z ryżem, albo podać ryż polany mięsem w sosie.
Śmaćniego! ;)