100% Graham
Klasyka wśród chlebów pełnoziarnistych. Robiony na zakwasie, ale jest on w w zasadzie niewyczuwalny. Łagodny smak chleba idealnie pasuje do słodkich dodatków, jak na przykład dżemów. Polecam też tą najprostszą wersję - z masłem :)p.s. ma bardzo chrupiącą skórkę
Składniki:
- 150 g zakwasu pszennego (dokarmionego ok.10-12godz. wcześniej)
- 270 g wody
- 1 łyżeczka drożdży instant
- 10g soli (morskiej lub kamiennej gruboziarnistej)
- 1 czubata łyżeczka miękkiego masła
- 500g mąki graham (typ 1850)
- 20g grubych otrąb pszennych (nieoczyszczonych)
Wodę wymieszać z zakwasem i drożdżami, dodać masło i sól. Dodać mąkę i otręby, wymieszać. Wyłożyć ciasto na blat i krótko zagnieść. Ciasto nie będzie lepkie i dość szybko stanie się spoiste. Przełożyć je do lekko naoliwionej miski, przykryć szczelnie folią i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 2godz. (powinno podwoić objętość). Po tym czasie ciasto wyłożyć na blat, delikatnie rozciągnąć dłońmi w prostokąt, zwinąć w rulon i ułożyć w natłuszczonej blaszce, wysypanej otrębami. Ostawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto ma wypełnić blaszkę ok. 2cm ponad jej poziom. Piec rozgrzać do 220st. C. Chleb posmarować olejem (nie posmarowałam, bo zapomniałam). Piec w temp. opadającej: 15 min. w 220st.C i ok 25-30 min. w 190st. C. Studzić na kratce.
Przepis znaleziony u Joli na blogu Nasze życie od kuchni, pochodzi z blogu Patrycji (Trufla).
i na koniec słoneczna kanapka :)