湯 zupa orientalna

Zdjęcie - 湯 zupa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Czy macie ochotę na orientalne szaleństwo?
A może marzycie o podróży do kraju niebiańskiego smoka?
Jeśli odwiedzając małą chińską knajpkę marzycie chociaż o częściowym przeniesieniu tych tajemniczych smaków do swojego domu, musicie przygotować zupę z kiełków fasoli mung.
Ja lubię takie smaki, pamiętam pierwszą wizytę, w restauracji której właściciel słabo mówił po polsku ale nadrabiał to uśmiechem oraz pięknym ukłonem. Pamiętam też, że chińska kuchnia była wtedy dla nas nowością, a ja jako mała dziewczynka byłam pod wrażeniem wystroju restauracji, a także nowych smaków.
Moi Rodzice pokochali tą knajpkę i w ten sposób mieliśmy możliwość częstych odwiedzin połączonych degustacją ;-) Właściciel był bardzo miły a mój brat, który miał wtedy może 4 latka cieszył się specjalnymi względami i dostawał zawsze całą michę chipsów krewetkowych gratis.
Często zamawiałam zupę kwaśno-pikantną, kurczaka którego nazwy nie wymienię ;-) i popijałam wszystko radośnie jaśminową herbatą.
Do dzisiejszego dnia jestem zdania, że tylko ktoś kto wychował się w takiej kulturze jak Pan Lu i zna tą kuchnie od podszewki, może tworzyć te wszystkie dania. My w sposób nieudolny staramy się naśladować azjatów i niestety z różnym skutkiem.
Ja zainspirowana kuchnią chińską starałam się stworzyć własną orientalną zupę.
Spróbujcie i Wy.

Składniki:

1 litr wody
kilka pierścieni kalmarów (możecie użyć krewetek koktajlowych)
jedna marchewka tarta na grubych oczkach
3 łyżki drobnego groszku z puszki
100 g kiełków świeżej fasoli mung (nie z puszki !)
1 łyżka oleju sezamowego
1 kostka rosołu z kury
szczypta chili
szczypta pieprzu
szczypta soli
2 łyżki octu winnego
2 ząbki czosnku
½ pęczka makaronu soba połamanego na kawałki ok.1 cm

Przygotowanie:

Kostkę rozpuścić w wodzie i zagotować, marchew dodać do wywaru razem z makaronem.
Następnie dodajemy olej sezamowy i chili. Po chwili dodajemy ocet i kiełki fasoli, a później drobno pokrojony czosnek. Wszystko doprawiamy solą i pieprzem, a na koniec dodajemy groszek i kalmary. Kalmary można pokroić w kostkę.
W ten sposób powstaje lekko pikantna ciepła smaczna zupa.
Nazwijmy ją orientalną ;-)
Smacznego wracam do ksiązki o Chinach :-)

Przepisy z tych kategorii

Ogórki w kurkumie i curry
1

Ogórki w kurkumie i curry

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Zupa jarzynowa z kalafiorem i fasolką szparagową
1

Zupa jarzynowa z kalafiorem i…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Potrawka z kalafiorem w sosie curry
1

Potrawka z kalafiorem w sosie…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Wytrawne ciastka ze szpinakiem
1

Wytrawne ciastka ze szpinakiem

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Sałatka makaronowa z brokułem, kukurydzą i szynką
1

Sałatka makaronowa z brokułem,…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym
1

Kotlety ziemniaczane z sosem p…

Patrycja Patrycja
Simply Food

Przepisy z tych kategorii

Zupa botwinka

Zupa botwinka

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Zupa botwinka
1

Zupa botwinka

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Zupa rybna po tajsku

Zupa rybna po tajsku

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Gazpacho pomidorowe

Gazpacho pomidorowe

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Zupa z pieczonych marchewek z grzankami

Zupa z pieczonych marchewek z…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Zupa z młodą kapustą i cielęciną. Letniej zupy czar…

Zupa z młodą kapustą i cielęci…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami