Porady kulinarne

Naleśniki - jaki jest sekret udanego naleśnika?

Naleśniki smaż zawsze na dobrze rozgrzanej patelni. Olej można zastąpić masłem wtedy będą miały maślany smak i aromat. Na patelnię zawszę wylewam ok. 2/3 chochli z surowym ciastem. Fajnie jeśli w swojej kuchni masz patelnię do naleśników i specjalną szpatułkę do rozprowadzania.

Dokładnie odmierz składniki i koniecznie przesiewaj mąkę, aby uniknąć grudek. Po dodaniu mokrych składników zawsze energicznie wymieszaj składniki. Do tego możesz użyć np. miksera lub blendera.

Dodatkowym sekretem, aby ciasto było lekkie jest mieszanie ciasta trzepaczką przed wylaniem na patelnię, aby jak najwięcej wtłoczyć powietrza. Podczas smażenia ciasto fajnie będzie się napuszać bez proszku do pieczenia.

Przepisy, których może dotyczyć porada

1

Naleśniki na cydrze

imie nazwisko napiecyku
napiecyku

0

Naleśniki gryczane

imie nazwisko Karolka
Przysmaki Karolki

1

Bezmleczne kokosowe placuszki

imie nazwisko mollisia
Walka w kuchni

1

Pikelets - australijskie placuszki - kuchnia australijska

imie nazwisko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

2

Drop scones -szkockie naleśniki

imie nazwisko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

2

Naleśniki z mlekiem kokosowym – kokosowe

imie nazwisko napiecyku
napiecyku

1

Naleśniki kokosowe

imie nazwisko Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

2

Naleśniki owsiane

imie nazwisko Stare Gary
Stare Gary

2

Naleśniki pełnoziarniste (p.podstawowy)

imie nazwisko A_SE
Shabbyeat

14

Jak upiec perfekcyjne i cienkie naleśniki – przepis krok po kroku

imie nazwisko ilovebake
I Love Bake

5

Kokosowe naleśniki z serem

imie nazwisko Obiad gotowy
Obiad gotowy!

2

Naleśniki orkiszowe

imie nazwisko napiecyku
napiecyku