Porady kulinarne

Ptysie - na co zwrócić uwagę przy ich wykonaniu?

Przede wszystkim dobrze połącz ciasto i stosuj się dokładnie do przepisu. To jest dosyć proste. Następnym krokiem jest wyciskanie ptysi. Najlepiej jeśli będziesz nakładać ciasto łyżką. Tyle ciasta ile się zmieści na łyżce (oczywiście bez dużych górek) to odpowiednia ilość na średniej wielkości ptysie. Jeśli chcesz wyciskać to ok. 3 cm szerokości gniazdka. Podczas formowania łyżką czasami podwijam jeszcze surowe ciasto do góry.
Ptysie pieczemy w temp. 200 C przez ok. 20-25 min, ale kiedy wyczuć, że to już czas na wyciągniecie z piekarnika? Przede wszystkim muszą być ładnie napuszone i zarumienione na złoto-rumiany kolor. Krótko pisząc na lekko brązowo. Uwaga: nie otwieraj piekarnika podczas pieczenia, ponieważ na 100% opadną

Przepisy, których może dotyczyć porada

3

Ptysie z kremem piankowym (białkowo-cytrynowym) – przepis

imie nazwisko ilovebake
I Love Bake

1

Kruche ciasteczka w kratkę – przepis

imie nazwisko ilovebake
I Love Bake

1

Migdałowe rożki – przepis

imie nazwisko ilovebake
I Love Bake

4

Kokosanki – przepis

imie nazwisko ilovebake
I Love Bake

1

Babeczki jak prezenty

imie nazwisko montka
cukierenka