To bardzo prosty zabieg, który sprawia, że ciasto jest mocniejsze, poprawia jego strukturę, a po uformowaniu nie rozpływa się na boki. Pierwsze składanie ciasta najlepiej przeprowadzić po około 30 minutach od odstawienia go do wyrastania. Na początek należy zwilżyć dłoń wodą, aby ciasto mniej kleiło się, a następnie sięgnąć na dno miski i wyciągając ciasto w górę, kiedy poczujecie opór, należy położyć wyciągniętą część ciasta na wierzch. Ciasto wyciągnąć z czterech stron, przykryć miskę folią spożywczą i odstawić na kolejne 30 minut. Uważajcie, żeby podczas wyciągania ciasta w górę nie rozrywać go, rozrywanie spowoduje zerwanie włókien glutenowych, a co za tym idzie osłabienie ciasta chlebowego. Czynność powtórzcie raz jeszcze.
Porady kulinarne
Przepisy, których może dotyczyć porada

0
Bułki grahamki
Posmakujto!
Posmakujto!

0
Prosty chleb z ziarnami
napiecyku
napiecyku

1
Bagietki z zimną fermentacją
zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

1
Bułeczki z sezamem al’a bajgle
Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

1
Chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem na zakwasie
Posmakujto!
Posmakujto!

1
Chleb z płaskurki na zakwasie
Tosia
Smakowity chleb

1
Chleb pszenny z płatkami owsianymi mieszany łyżką
Posmakujto!
Posmakujto!

1
Bürli – tradycyjne szwajcarskie bułki z wodą drożdżową z winogron
zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

2
Chleb wieloziarnisty mieszany łyżką
Posmakujto!
Posmakujto!

1
Chleb z garnka
Kardamonowy
Kardamonovy

2
Chleb na zaczynie z biga
zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

1
Pełnoziarnista bagietka z pomidorami i bazylią
Tosia
Smakowity chleb