Porady kulinarne

Jak składać ciasto na chleb?

To bardzo prosty zabieg, który sprawia, że ciasto jest mocniejsze, poprawia jego strukturę, a po uformowaniu nie rozpływa się na boki. Pierwsze składanie ciasta najlepiej przeprowadzić po około 30 minutach od odstawienia go do wyrastania. Na początek należy zwilżyć dłoń wodą, aby ciasto mniej kleiło się, a następnie sięgnąć na dno miski i wyciągając ciasto w górę, kiedy poczujecie opór, należy położyć wyciągniętą część ciasta na wierzch. Ciasto wyciągnąć z czterech stron, przykryć miskę folią spożywczą i odstawić na kolejne 30 minut. Uważajcie, żeby podczas wyciągania ciasta w górę nie rozrywać go, rozrywanie spowoduje zerwanie włókien glutenowych, a co za tym idzie osłabienie ciasta chlebowego. Czynność powtórzcie raz jeszcze.

Przepisy, których może dotyczyć porada

2

Orkiszowy chleb z garnka

imie nazwisko Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

1

Szybki chleb na drożdżach instant

imie nazwisko Tosia
Smakowity chleb

2

Bułki pszenne z ziarnami

imie nazwisko Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

1

Chleb domowy z sezamem – nasz ulubiony

imie nazwisko napiecyku
napiecyku

1

Chleb owsiankowy na zakwasie

imie nazwisko Tosia
Smakowity chleb

1

Bagietki

imie nazwisko Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

2

Chlebki pita na zaczynie poolish

imie nazwisko food²
Food Square

2

Bułeczki z sezamem

imie nazwisko Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

0

Precle

imie nazwisko zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

3

Chleb jogurtowy na drożdżach – farmerski

imie nazwisko napiecyku
napiecyku

1

Uniwersalny chleb pszenny

imie nazwisko Tosia
Smakowity chleb

1

Nocne kajzerki

imie nazwisko Iwona
Smakowity blog kulinarny