Porady kulinarne

Jak składać ciasto na chleb?

To bardzo prosty zabieg, który sprawia, że ciasto jest mocniejsze, poprawia jego strukturę, a po uformowaniu nie rozpływa się na boki. Pierwsze składanie ciasta najlepiej przeprowadzić po około 30 minutach od odstawienia go do wyrastania. Na początek należy zwilżyć dłoń wodą, aby ciasto mniej kleiło się, a następnie sięgnąć na dno miski i wyciągając ciasto w górę, kiedy poczujecie opór, należy położyć wyciągniętą część ciasta na wierzch. Ciasto wyciągnąć z czterech stron, przykryć miskę folią spożywczą i odstawić na kolejne 30 minut. Uważajcie, żeby podczas wyciągania ciasta w górę nie rozrywać go, rozrywanie spowoduje zerwanie włókien glutenowych, a co za tym idzie osłabienie ciasta chlebowego. Czynność powtórzcie raz jeszcze.

Przepisy, których może dotyczyć porada

1

Chleb wieloziarnisty mieszany łyżką

imie nazwisko Posmakujto!
Posmakujto!

0

Chleb z garnka

imie nazwisko Kardamonowy
Kardamonovy

2

Chleb na zaczynie z biga

imie nazwisko zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

1

Pełnoziarnista bagietka z pomidorami i bazylią

imie nazwisko Tosia
Smakowity chleb

1

Chleb z ziarnami na jednodniowym zakwasie

imie nazwisko Bożena
Moje domowe kucharzenie

1

Chleb pszenno-żytni na zakwasie z nasionami konopi siewnej

imie nazwisko Gosia17
Wędrówki po kuchni

1

Chleb z płaskurki

imie nazwisko Tosia
Smakowity chleb

1

Bułki fitness na zakwasie

imie nazwisko AZgotuj!
AZgotuj

0

Chleb z ziarnami

imie nazwisko Bożena
Moje domowe kucharzenie

0

Bułki orkiszowe

imie nazwisko Posmakujto!
Posmakujto!

0

Chlebek z malinami

imie nazwisko Tosia
Smakowity chleb

2

Chleb z garnka na poolish

imie nazwisko zacisze kuchenne
zacisze kuchenne