Porady kulinarne

Jak składać ciasto na chleb?

To bardzo prosty zabieg, który sprawia, że ciasto jest mocniejsze, poprawia jego strukturę, a po uformowaniu nie rozpływa się na boki. Pierwsze składanie ciasta najlepiej przeprowadzić po około 30 minutach od odstawienia go do wyrastania. Na początek należy zwilżyć dłoń wodą, aby ciasto mniej kleiło się, a następnie sięgnąć na dno miski i wyciągając ciasto w górę, kiedy poczujecie opór, należy położyć wyciągniętą część ciasta na wierzch. Ciasto wyciągnąć z czterech stron, przykryć miskę folią spożywczą i odstawić na kolejne 30 minut. Uważajcie, żeby podczas wyciągania ciasta w górę nie rozrywać go, rozrywanie spowoduje zerwanie włókien glutenowych, a co za tym idzie osłabienie ciasta chlebowego. Czynność powtórzcie raz jeszcze.

Przepisy, których może dotyczyć porada

0

Bułki grahamki

imie nazwisko Posmakujto!
Posmakujto!

0

Prosty chleb z ziarnami

imie nazwisko napiecyku
napiecyku

1

Bagietki z zimną fermentacją

imie nazwisko zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

1

Bułeczki z sezamem al’a bajgle

imie nazwisko Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

1

Chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem na zakwasie

imie nazwisko Posmakujto!
Posmakujto!

1

Chleb z płaskurki na zakwasie

imie nazwisko Tosia
Smakowity chleb

1

Chleb pszenny z płatkami owsianymi mieszany łyżką

imie nazwisko Posmakujto!
Posmakujto!

1

Bürli – tradycyjne szwajcarskie bułki z wodą drożdżową z winogron

imie nazwisko zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

2

Chleb wieloziarnisty mieszany łyżką

imie nazwisko Posmakujto!
Posmakujto!

1

Chleb z garnka

imie nazwisko Kardamonowy
Kardamonovy

2

Chleb na zaczynie z biga

imie nazwisko zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

1

Pełnoziarnista bagietka z pomidorami i bazylią

imie nazwisko Tosia
Smakowity chleb