Porady kulinarne

Jak składać ciasto na chleb?

To bardzo prosty zabieg, który sprawia, że ciasto jest mocniejsze, poprawia jego strukturę, a po uformowaniu nie rozpływa się na boki. Pierwsze składanie ciasta najlepiej przeprowadzić po około 30 minutach od odstawienia go do wyrastania. Na początek należy zwilżyć dłoń wodą, aby ciasto mniej kleiło się, a następnie sięgnąć na dno miski i wyciągając ciasto w górę, kiedy poczujecie opór, należy położyć wyciągniętą część ciasta na wierzch. Ciasto wyciągnąć z czterech stron, przykryć miskę folią spożywczą i odstawić na kolejne 30 minut. Uważajcie, żeby podczas wyciągania ciasta w górę nie rozrywać go, rozrywanie spowoduje zerwanie włókien glutenowych, a co za tym idzie osłabienie ciasta chlebowego. Czynność powtórzcie raz jeszcze.

Przepisy, których może dotyczyć porada

0

Chleb pszenno-żytni na zakwasie

imie nazwisko Amber
Kuchennymi drzwiami

1

Chleb wiejski całonocny na zakwasie. Wielkanocna Piekarnia!

imie nazwisko Amber
Kuchennymi drzwiami

1

Chleb wiejski całonocny jasny

imie nazwisko zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

0

Chleb pszenny na podmłodzie

imie nazwisko Posmakujto!
Posmakujto!

0

Chleb pytlowo – orkiszowy na zakwasie. Marcowe wypiekanie!

imie nazwisko Amber
Kuchennymi drzwiami

0

Chleb pytlowy z dodatkiem mąki pszennej z cebulką

imie nazwisko zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

0

Chleb z ziarnami

imie nazwisko mojacalabria
www.mojacalabria.com

0

Chleb pszenno-żytni na zakwasie

imie nazwisko Posmakujto!
Posmakujto!

1

Bułki z przedziałkiem

imie nazwisko Posmakujto!
Posmakujto!

0

Chleb pszenno-żytni z ziarnami na zakwasie

imie nazwisko Posmakujto!
Posmakujto!

0

Łatwy chleb z ziarnami

imie nazwisko napiecyku
napiecyku

1

Chleb owsiany z ziarnami, na zakwasie

imie nazwisko alicja w krainie garów
Alicja w krainie garów...