Porady kulinarne

Kruche ciasto - jakie są zasady jego przygotowania?

Masło dodane do ciasta powinno być zimne. Kruche ciasto zagniatamy szybko, ponieważ nie lubi ono długiego wyrabiania, długie wyrabiane może spowodować, że będzie ono twarde po upieczeniu. Najlepiej więc wyrabiać je przy pomocy malaksera, aby skrócić czas przygotowania. Po zagnieceniu konieczne jest schłodzenie ciasta! Spody kruchych ciast powinny być cieniutkie, jeśli więc Wasza forma jest mniejsza od tej podanej w przepisie, wykorzystajcie tylko część ciasta, a pozostałą zamroźcie, będzie na następny raz.  Zrobienie grubego spodu będzie porażką, ponieważ po upieczeniu taki spód może być twardy i zbyt dominujący, a przecież kruche ciasto powinno być delikatnym i smacznym nośnikiem pysznego owocowego wypełnienia Idealna grubość to 3-4 mm.

Przepisy, których może dotyczyć porada

2

Ciasto pianka cytrynowa

imie nazwisko Beti
kruche babeczki

2

Kruche ciasto z brzoskwiniami

imie nazwisko Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

5

Ciasto jogurtowe – prosty przepis

imie nazwisko napiecyku
napiecyku

1

Kruche ciasto z budyniem i morelami

imie nazwisko wiosenka27
Eksplozja smaku

1

Ciasto drożdżowe z owocami

imie nazwisko ilovebake
I Love Bake

6

Jogurtowiec brzoskwiniowy

imie nazwisko Nakryty Stoliczek
Nakryty Stoliczek

0

Orkiszowe ciasto drożdzowe na maślance z morelami i migdałową kruszonką

imie nazwisko Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

0

Łatwe ciasto z morelami i kruszonką

imie nazwisko kulinarne_podroze
Kulinarne podróże

11

Lekkie z brzoskwiniami i czekoladą

imie nazwisko kasandraa6
Magia w kuchni

5

Ucierane czekoladowe z morelami

imie nazwisko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

4

Drożdżowy warkocz z morelami

imie nazwisko waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

3

Ciasto brzoskwiniowe

imie nazwisko upl
Niebo w gębie