Kruche ciasto - jakie są zasady jego przygotowania?

Masło dodane do ciasta powinno być zimne. Kruche ciasto zagniatamy szybko, ponieważ nie lubi ono długiego wyrabiania, długie wyrabiane może spowodować, że będzie ono twarde po upieczeniu. Najlepiej więc wyrabiać je przy pomocy malaksera, aby skrócić czas przygotowania. Po zagnieceniu konieczne jest schłodzenie ciasta! Spody kruchych ciast powinny być cieniutkie, jeśli więc Wasza forma jest mniejsza od tej podanej w przepisie, wykorzystajcie tylko część ciasta, a pozostałą zamroźcie, będzie na następny raz.  Zrobienie grubego spodu będzie porażką, ponieważ po upieczeniu taki spód może być twardy i zbyt dominujący, a przecież kruche ciasto powinno być delikatnym i smacznym nośnikiem pysznego owocowego wypełnienia Idealna grubość to 3-4 mm.

Pochodzi z przepisu: Kruche ciasto z brzoskwiniami

Przepisy, których może dotyczyć porada

Zobacz też