skorzonera

  • Zupa krem ze skorzonery
    3

    Zupa krem ze skorzonery

    Skorzonerę, czyli wężymord opisywałem jakiś czas temu, przy okazji tarty (...). To fajne warzywo, polecam zapoznanie się z nim. Raczej niestety mało popularne, a fajnie by było gdyby wróciło do łask, bo jest naprawdę smaczne. Wiele warzyw stosowanych dawniej teraz już prawie jest nieużywanych w kuchni współczesnej. Dlatego właśnie kupiliśmy sobie książkę "Zapomniane warzywa" i będziemy wam o tych właśnie zapomnianych warzywach przypominać :)
  •  Puree ze skorzonery
    1

    Puree ze skorzonery

    Dziś przedstawiam kolejny pomysł na dodatek do dania głównego w zastępstwie wysłużonych ziemniaczków. Coraz popularniejsza ostatnio skorzonera, w formie śmietankowego puree, z pewnością świetnie sprawdzi się z mięsami jak i z rybami.
  • Wężymord z masłem
    1

    Wężymord z masłem

    Dla niektórych smak ich przypomina szparagi, choć nam bardziej pietruszkę:-) Jedliśmy go po raz pierwszy i podałam go najprościej jak się da, czyli tylko polanego stopionym masłem. Najbardziej znaną formą jest okraszenie go bułka tartą. Na pewno będę eksperymentować i kombinować jego podanie:-)