Rodzaj sałatki jaka zrobiłam do drugiego dania. Powstałą z pokrojonej w cienkie paseczki sałaty lodowej , do tego kawałki jajka , papryki , pomidora i zielonego ogórka startego na tarce.
Dzisiaj przepis na kolejną sałatkę amerykańską – sałatkę Waldorf. Receptura powstała w XIX wieku w Nowym Jorku. Jak to zazwyczaj bywa znajdziemy wiele wersji tej sałatki, ale co nigdy nie może zniknąć ze składników to: jabłko, seler, winogrona, orzechy i majonez. Ja proponuję wersję z dodatkiem kurczaka i sera pleśniowego. Smacznego!
Orzechy siekamy i prażymy na suchej patelni. Kurczaka kroimy w plasterki. Jabłko kroimy w dużą kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny. W misce mieszamy roszponkę z pokrojonym jabłkiem, pokruszonym serem, żurawiną i kiełkami...
Połączenie gruszki, prażonego orzecha i niebieskiego sera pleśniowego tworzą wyjątkową kompozycję smaków. W sałatce wyczuwalny jest słodki smak soczystej gruszki oraz słony smak sera. Olej Kujawski z dodatkiem bazylii oraz cebula dopełniają całości.