Sałata z gruszką i orzechami włoskimi w towarzystwie sera pleśniowego
Połączenie gruszki, prażonego orzecha i niebieskiego sera pleśniowego tworzą wyjątkową kompozycję smaków. W sałatce wyczuwalny jest słodki smak soczystej gruszki oraz słony smak sera. Olej Kujawski z dodatkiem bazylii oraz cebula dopełniają całości.
Porcja dla 3 osób
Składniki:
Sałatę lodową porwać na drobne kawałki, wsypać do miski i polać połową oleju z saszetki. Wymieszać. Cebulę obrać i pokroić w cienkie pół plasterki, zasolić i wymieszać z sałatą. Gruszkę obrać, wykroić środek i pokroić w kostkę. Na talerzu ułożyć sałatę, poukładać pokrojony w grubszą kostkę ser, gruszkę i uprażone orzechy włoskie. Ozdobić śliwką i całość polać pozostałym z saszetki olejem.
Porcja dla 3 osób
Składniki:
- pół główki sałaty lodowej,
- 20 dag sera pleśniowego Lazur,
- 1 soczysta i słodka gruszka,
- saszetka oleju Kujawskiego z bazylią,
- 3 orzechy włoskie,
- mała cebula,
- pół śliwki do ozdoby
Sałatę lodową porwać na drobne kawałki, wsypać do miski i polać połową oleju z saszetki. Wymieszać. Cebulę obrać i pokroić w cienkie pół plasterki, zasolić i wymieszać z sałatą. Gruszkę obrać, wykroić środek i pokroić w kostkę. Na talerzu ułożyć sałatę, poukładać pokrojony w grubszą kostkę ser, gruszkę i uprażone orzechy włoskie. Ozdobić śliwką i całość polać pozostałym z saszetki olejem.