Obrane ziemniaki ścieram na drobnej tarce (albo na większej, a potem miażdżę blenderem). Odcedzam na durszlaku.Masło rozpuszczam i odstawiam do przestygnięcia.Obrane cebule kroję w drobną kostkę i smażę na smalcu na złoty kolor.
W tej potrawie oczywiście najlepszy jest sos śliwkowy. Kwaskowo-słodki, z wyraźną nutą imbiru. Nadaje mięsu ciekawego posmaku. U mnie w domu była prośba o dokładkę. Sosu! :)
Pamiętam, jak kilka lat temu na obiedzie w pracy zaserwowali nam jajka w sosie musztardowym. Byłam tak mile zaskoczona smakiem tego dania, że postanowiłam koniecznie znaleźć przepis na nie. No i znalazłam, niezawodny przepis na pyszny sos, który smakuje doskonale nie tylko z jajkami na twardo, ale również z kiełbasą na ciepło, smażoną rybą i sznycelkami z ryżu( na, które podam niebawem przepis). Polecam gorąco!