Jajka w sosie musztardowym
Pamiętam, jak kilka lat temu na obiedzie w pracy zaserwowali nam jajka w sosie musztardowym. Byłam tak mile zaskoczona smakiem tego dania, że postanowiłam koniecznie znaleźć przepis na nie. No i znalazłam, niezawodny przepis na pyszny sos, który smakuje doskonale nie tylko z jajkami na twardo, ale również z kiełbasą na ciepło, smażoną rybą i sznycelkami z ryżu( na, które podam niebawem przepis). Polecam gorąco!
Składniki:
125ml mleka (u mnie kozie)
125ml wody
4-6 łyżeczek musztardy
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
sól i pieprz do smaku
4 jajka ugotowane na twardo
ew. szczypiorek
W rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę. Przygotować złota zasmażkę. Dodać mleko z wodą gotować do zgęstnienia zgęstnieje, dodać sól i pieprz do smaku. Ugotowane jajka wystudzić. obrać i przekroić na poł. Polać gorącym sosem. Jeśli lubimy możemy udekorować posiekanym szczypiorkiem. Doskonale smakują z chlebem lub ziemniakami.
Smacznego:-)