Zupa ziemniaczana z grzybami i wędzonym boczkiem
Zupa ziemniaczana.
Zupa ziemniaczana
Łatwa, domowa zupa ziemniaczana ze świeżymi grzybami leśnymi, wędzonym boczkiem, czosnkiem i dużą ilością warzyw: ziemniaków, marchewką, pietruszką, selerem i porem. Zupa jest pikantna, gęsta i pyszna o każdej porze roku!
- ugotowanie zajmuje mniej niż 30 minut
- jedna miska tej wspaniale sycącej zupy ziemniaczanej rozgrzeje Cię w najzimniejsze dni
- ta zupa jest prosta i można ją łatwo dostosować do swoich upodobań. Dodaj swoją ulubioną mieszankę przypraw, szczyptę chili lub ostrej papryki, aby uzyskać więcej smaku.
Ta zupa ziemniaczana wykonana jest z prostych i łatwo dostępnych składników, które zazwyczaj mamy po ręką. Aby uzyskać dodatkowy smak, zupę możesz posypać startym parmezanem i świeżymi ziołami.
Oto składniki i przyprawy potrzebne do przygotowania kartoflanki:
- mały korzeń pietruszki pokrojony w kostkę
- biała część pora, pokrojona w cienkie półplasterki
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 marchewka, pokrojona w kostkę
- kawałek selera, pokrojony w kostkę
- 150g wędzonego boczku, pokrojony w kostkę
- 200g świeżych, oczyszczonych i pokrojonych na mniejsze kawałki grzybów leśnych
- 500g ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę
- około 1 -1,2 litra rosołu z kurczaka lub jarzynowego
- 1 listek laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1 łyżka masła
- 100g śmietany kremówki 30%
- sól, pieprz i ewentualnie sok z cytryny do smaku
- 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Śmietanę kremówkę możesz zastąpić kwaśną, gęstą śmietaną 18% lub 12%.
Zamiast świeżych grzybów leśnych możesz użyć mrożonych, a boczek zastąpić pikantną kiełbasą np. chorizo.
Zupa ziemniaczana przepis
Oto przepis krok po kroku na zupę ziemniaczaną z grzybami i wędzonym boczkiem
Krok 1.
- W garnku na zupę podsmażyć na rumiano boczek, dodać pora, grzyby i poddusić razem około 2-3 minuty.
- Następnie do garnka dodać posiekany czosnek, marchewkę, korzeń pietruszki, selera, ziemniaki, tymianek, listek laurowy, ziele angielskie i 1 łyżkę masła - podsmażyć wszystko razem kilka minut, cały czas mieszając. Wlać bulion i zagotować. Zupę ziemniaczaną gotować na średnim ogniu przez 15 minut lub do czasu, aż wszystkie warzywa będą miękkie, ale nie rozgotowane.
Krok 2.
- Pod koniec gotowania wlać do zupy śmietankę 30% i wsypać posiekaną natkę pietruszki. Na koniec zupę ziemniaczaną doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Mam nadzieję, że przepis na zupę ziemniaczaną spodoba się Tobie i Twoim bliskim :) Korzystaj z niego i koniecznie ulepszaj :)
Miłego gotowania!
Zupa ziemniaczana.