Zupa z topinamburu z uszkami ze śliwkami z boczkiem
Nadchodzi pora obiadowa, na rozgrzewkę zupa z tego tajemniczego słonecznika bulwiastego. Wrzucając z ranka bulwę do garnka być może ktoś Wam przeszkodzi zadając pytanie - Co tu się topi? Odpowiedzieć w takiej sytuacji trzeba ze stoickim spokojem - Przecież to topinambur.
W bulionie pojawiła się także pietruszka i wędzona gruszka. A gdy zupa powoli pyrkała, postanowiłam trochę poświntuszyć na boczku i ulepić świńskie uszka. Śliwka dziś wystąpiła w parze zBOCZKIEM. To połączenie sprawi, że będziecie jeść aż się uszy będą trzęsły!
Zupa z topinamburu z uszkami ze śliwkami i boczkiem
- 500 g topinamburu
- 3 pietruszki
- 1/2 pora
- marchewka
- cebula
- natka pietruszki
- wędzona gruszka (można zastąpić 3 śliwkami)
- 2 ząbki czosnku
- łyżka masła klarowanego
- 2 liście laurowe
- łyżeczka ziarenek ziela angielskiego
- łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz
- 150 g mąki pszennej
- 80-90 ml letniej wody
- łyżka topionego masła/oleju rzepakowego
- 1/2 łyżeczki soli
- 20 suszonych śliwek
- 10 plastrów wędzonego boczku
- Topinambur obieramy i kroimy w plasterki, wrzucamy do garnka z rozgrzanym masłem klarowanym, dodajemy posiekany czosnek i podsmażamy kilka minut.
- Dodajemy obrane i przekrojone na pół pietruszki, wędzoną gruszkę, obraną marchewkę, kawałek pora, opaloną nad ogniem cebulę, natkę pietruszki, liście laurowe i ziele. Całość zalewamy 2,5 litrem wody i gotujemy godzinę na małym ogniu.
- Wyjmujemy pora, marchewki, gruszkę, przyprawy. Zostawiamy w garnku tylko topinambur i pietruszki (korzeń), miksujemy blenderem na aksamitną zupę.
- Dodajemy posiekany drobno czosnek, sok z cytryny, sól, pieprz. Gotujemy zupę jeszcze 5 minut, następnie przecieramy przez sito.
- Zupę serwujemy z uszkami.
- Plastry boczku kroimy na pół i owijamy nimi śliwki.
- Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy topione masło, sól i letnią wodę. Krótko wyrabiamy do uzyskania elastycznego ciasta.
- Ciasto przekładamy na oprószony mąką blat, cienko wałkujemy, wycinamy kółka o średnicy mniej więcej 7 cm. Na środku każdego kółka kładziemy wcześniej przygotowaną śliwkę w boczku. Zlepiamy boki lepiąc pierożka i łączymy jego końce tworząc uszka.
- Tak uformowane uszka gotujemy we wrzącej i posolonej wodzie przez 5 minut.
- Odcedzamy, przekładamy do miseczek i serwujemy z ciepłą zupą.