Zupa na podniesienie poziomu żelaza
Zupa na podniesienie poziomu żelaza...To krem z buraka w towarzystwie czarnej soczewicy. Czarna soczewica i buraki zawiareją spore ilości żelaza. Soczewica czarna (3,33 mg/100 g), buraki 1/7 mg/100g.
Składniki:
5 średnich buraków pieczonych/ gotowanych
200 ml zakwasu z buraków
1/2 selera
1 korzeń pietruszki
2 ząbki czosnku
sól i peprz do smaku
kmin rzymski ok 3/4 łyżeczki
lisć laurowy
ziele angielskie 3 szt.
1/2 szklanki soczewicy czarnej
tymianek świeży trochę
2 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowania:
Buraki myjemy i zawijamy w folię i. Pieczemy 190 stopniach C ok. 50 minut ( piekę przy okazji pieczenia chleba, bułek, ciasta etc.). Seler i pietruszkę pociąć na kawałki. W garnku rozgrzać oliwę podsmażyć seler, czosnek, pietruszkę i kmin rzymski. Po 5-10 minutach dodać obrane i pokrojone buraki oraz liść lautowy i ziele angielskie. Zalać wodą do zakrycia warzyw. Posolić dosmaku.Gotować kilka minut (7-10). Wlać zakwas i zagotować. Wyjąć liść laurowy a zupę zmikoswać na krem.
Podawać z czarną soczewicą. Polecam gotować soczewicę 25-30 minut. Nie jak zalecają producenci 45minut. Jest po prostu rozgotowana. Najlepiej po 25 minutach sprawdzić czy już jest miękka.
Zuęe doprawić pieprzem i tymiankiem.